Woon-zorgcomplex naast sporthal en tegenover station. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Woon-zorgcomplex naast sporthal en tegenover station. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Nieuwbouw Zorgcombinatie Marga Klompé in spoorzone

Vervanging woon-zorgwoningen van de Vredense Hof

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De Zorgcombinatie Marga Klompé is al enige tijd op zoek naar een geschikte locatie voor de vervangende nieuwbouw van het complex aan de Vredenseweg. Die plek is nu gevonden naast het Gerrit Komrij College en de bijbehorende sporthal. “Dit is de beste plek voor de nieuwbouw”, zegt wethouder Inge Klein Gunnewiek. “Het ligt dichtbij het centrum en nieuwbouw van deze omvang is maar op één plek mogelijk.”

Eerdere poging aan Wooldseweg strandde
De zorgcombinatie had voor de vervangende nieuwbouw eerder de locatie van een bouwmaterialenzaak aan de Wooldseweg op het oog, ook een plek die dicht bij het centrum ligt. Aanvankelijk wilden burgemeester en wethouders meewerken aan dit bouwplan, totdat bij nadere uitwerking bleek dat het niet goed in de omgeving van Wooldseweg en Kreilstraat paste. Daarna trok B en W de medewerking in. Ook voor de locatie in de stationsomgeving geldt dat het plan nog verder uitgewerkt moet worden en dat B en W dan opnieuw moet besluiten of het kan doorgaan. De kans hierop is echter kleiner, omdat de dichtstbijzijnde woningen veel verder weg staan dan bij de Wooldseweg. Een goede inpassing in de omgeving is hier gemakkelijker.

Keuze uit zes locaties
De Zorgcombinatie zal één hectare aankopen, waarop een woon-zorgcomplex verschijnt met daaromheen groen. Aan de Wooldseweg wilde Marga Klompé 96 wooneenheden bouwen. Hoeveel er op de nieuwe locatie zullen komen is nog niet bekend. Na het afwijzen van de bouw aan de Wooldseweg heeft de gemeente geholpen bij het zoeken naar een nieuwe locatie. Daarbij zijn zes locaties bekeken en kreeg die op de spoorzone de voorkeur. Wethouder Klein Gunnewiek ziet hier mooie combinaties ontstaan. Zo kunnen de toekomstige oudere bewoners gebruik maken van de sporthal. Ook een samenwerking met de school, bijvoorbeeld als het om de zorgopleidingen of stageplekken gaat, is een goede mogelijkheid.

Ruimte voor doortrekken Dingstraat blijft
De grond is nu nog bestemd als terrein voor bedrijvigheid en grootschalige detailhandel. "Er is geen belangstelling voor deze plek”, zegt de wethouder, "De beeld-kwaliteitseisen worden te hoog gevonden.” Omdat niet wordt verwacht dat de belangstelling er alsnog zal komen, is de wethouder blij met deze andere invulling. Marga Klompé krijgt wel met een nadrukkelijke randvoorwaarde te maken. B en W houdt er nog steeds rekening mee dat de Dingstraat over het stationsemplacement zal worden verlengd. Dat betekent dat tussen de locatie van Marga Klompé en de "geprojecteerde doortrekking” 25 meter ruimte moet blijven.

Woon-zorgcomplex naast de sporthal. Foto: Bernhard Harfsterkamp