Paul Toebes. Foto: FC Winterswijk
Paul Toebes. Foto: FC Winterswijk

Middenin de samenleving

WINTERSWIJK - Op 3 december 2020 was het Wereld Gehandicaptendag. In het kader van deze daarvan geeft Paul Toebes een kijkje in zijn leven.

Paul Toebes is 38 jaar en woont al lange tijd begeleid in het centrum van Winterswijk. Hij werkt al bijna 20 jaar bij de Hacron. Samen met zijn collega’s, van wie een deel ook een beperking heeft, is hij verantwoordelijk voor de verzorging van tuinen van bedrijven en particulieren. "Vooral het contact met andere mensen en de afwisseling van het werk vind ik erg leuk", vertelt Paul. Ondanks zijn beperking, een eenzijdige verlamming, kan hij goed uit de voeten op zijn werk.

Hobby’s
In zijn vrije tijd doet Paul graag aan fitness. "Ik vind het belangrijk om fit en gezond te blijven. Daarnaast vind ik het altijd erg fijn omdat ik er goede contacten heb. Als ik ergens mee zit, dan kan ik het er met anderen over hebben."

Clubheld
Maar voetbal is toch wel de grootste passie van Paul. Nadat hij jaren zelf in het G-team bij FC Winterswijk heeft gevoetbald, werd hij trainer van het G-team. Na het overlijden van de trainer, Wim Heinen, werd aan Paul gevraagd of hij trainer wilde worden Hoewel hij erg verdrietig was om het verlies van Wim, kwam er voor Paul een droom uit door de taak van Wim als trainer over te nemen.

Jeugdteam
Naast het G-team heeft Paul ook nog een jeugdteam onder zijn hoede. "Ondanks mijn beperking heb ik nooit vervelende reacties gehad. Ze hebben alleen maar respect voor me. Ook de ouders. Ze vinden dat ik erg goed met de kinderen omga. Mijn werk wordt zeer gewaardeerd." Dat blijkt wel uit het feit dat Paul in 2017 is uitgeroepen tot Clubheld van de Achterhoek. Hij was opgegeven door de voetbalvereniging en won de prijs. Iets waar hij erg trots op is.

Dream4Kids
Zijn sociale instelling viel ook een andere clubheld, Martijn Meerdink, op. Hij organiseert jaarlijks een clinic voor Dream4Kids. Dit is een stichting die zich inzet om kinderen die het hard nodig hebben, een leuke dag te bezorgen. Paul helpt inmiddels jaarlijks met de clinic.

Ervaringen delen
Uit het verhaal van Paul blijkt wel dat je met een beperking toch middenin de samenleving kunt staan. Door zijn positieve instelling en sociale karakter is Paul zeer geliefd bij zijn collega’s en clubgenoten.

Wie ook een ervaring wil delen kan dat doen via iedereendoetmee@winterswijk.nl.