Bestuur Winterswijkse afdeling KHN wil horeca open op 17 januari

WINTERSWIJK - Meer dan 50 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN)hebben besloten om op 17 januari 2021 open te gaan, waaronder Winterswijk. En dan open te blijven. Uiteraard volgens de protocollen die al eerder daarvoor werden opgesteld en goed gekeurd door de overheid. Het bestuur van KHN Winterswijk heeft aangegeven deze actie te ondersteunen en de horecaondernemers doen hieraan mee.

Aanleiding voor dit besluit zijn volgens KHN de uitspraken van Hugo de Jonge die hij vorige week in de wandelgangen van de Tweede Kamer deed tijdens een minipersconferentie. Daarin kondigde hij onder andere aan dat 'we ervan uitmoeten gaan dat de gedeeltelijke lockdown echt wel langer gaat duren dan tot half januari'. De achteloze manier waarop dit werd medegedeeld en het gebrek aan empathie voor de horecabranche heeft de meer dan 50 KHN-afdelingen doen besluiten om samen een standpunt in te nemen en zich te scharen achter deze actie.

“De datum dat we onze deuren openzetten is heel bewust gekozen. Iedereen heeft afgelopen weekend de beelden van veel te drukke winkelstraten gezien. En dan moeten de feestdagen er nog aankomen! Als wij in december opengaan, dan zullen eventueel oplopende cijfers daar ongetwijfeld aan worden toegeschreven. Dat willen we voorkomen. Want wij zijn ervan overtuigd dat onze branche niet het probleem is”, licht woordvoerder Johan de Vos namens de KHN-afdelingen toe. "Dat is door de cijfers van het RIVM, vlak voor onze tweede sluiting, gelukkig ook bevestigd. De horeca had een aandeel van slechts 2,6% in de besmettingen."

'Door
bezorgen en
afhalen
draai je net
iets minder
verlies'


Kevin Wiggers bestuurslid van de Winterswijkse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat wat het bestuur betreft horecagelegenheden vanaf 17 januari de deuren zouden moeten kunnen openen. "Een aantal weken geleden kwam dit landelijk al in het nieuws, toen nog niet vanuit het landelijk bestuur van de KHN. Maar de actie werd vervolgens gesteund door het landelijk bestuur. Wij als bestuur van de Winterswijkse afdeling hebben aangegeven naar de leden dat ook wij op 17 januari willen openen", legt Wiggers uit. "We gaan nu richting de leden communiceren hoe dat moet gaan gebeuren, ook naar aanleiding van wat er 8 december gezegd gaat worden in de persconferentie." De bestuursleden hebben aangegeven hun horecabedrijf te openen op 17 januari (Vivaldi, De Zwaan, De Revolutie en Skopein). "Horeca sluiten draagt niet bij aan het terugdringen van het virus", aldus Wiggers. "In restaurants staan de tafels uit elkaar en kan afstand gehouden worden. Tijdens de feestdagen zullen mensen ook bij elkaar zitten, maar dan in bij elkaar thuis. Het is in de horeca waarschijnlijk beter geregeld, qua afstand en luchtcirculatie, dan bij mensen thuis", aldus Wiggers. "Veel horecaondernemingen vallen bijna om. Door bezorgen en afhalen draai je net iets minder verlies. Dat haalt niets uit. We moeten open, tenzij er steunpakketten worden toegezegd waarin 100% vergoed wordt voor de horeca."

Bengevoord:
'Zij hebben
het op dit
moment heel
zwaar en ik
leef erg met
ze mee'


Reactie Gemeente
Of er ook ingegrepen wordt als de horecaondernemers de deuren openen is niet duidelijk. Burgemeester Joris Bengevoord: "Ik begrijp heel goed dat de horecaondernemers graag weer open willen. Zij hebben het op dit moment heel zwaar en ik leef erg met ze mee. We weten niet hoe de situatie er over anderhalve maand uitziet en wat er dan eventueel mogelijk is, maar ik ga ervan uit dat onze Winterswijkse ondernemers zich aan de regels houden.”