Belangstellenden kunnen van achter een glazen wand mee kijken naar het proces van kaasmaken. Foto: PR Brömmels

Belangstellenden kunnen van achter een glazen wand mee kijken naar het proces van kaasmaken. Foto: PR Brömmels

Kaascursus voor landbouw nieuwe style

Kaascursus voor landbouw nieuwe style

WOOLD - De landbouw is volop in het nieuws. Van vroeger uit is de landbouw gericht op efficiënt en goedkoop voedsel produceren met schaalvergroting en intensivering tot gevolg. De regering heeft aangegeven naar een ander landbouwsysteem te willen. Naar een kringlooplandbouw, waar meer aandacht is voor (bio)diversiteit, gesloten kringlopen binnen landbouwbedrijven en streekproducten.

Biodiversiteit als thema
Bij De Brömmels wordt al vele jaren volgens deze methode gewerkt. Biodiversiteit is niet alleen terug te zien in de weides, maar ook in de stal. Voer voor de geiten komt grotendeels van eigen land en de geproduceerde geitenmest wordt ook weer allemaal op eigen grasland uitgereden. Door een grote verscheidenheid aan grassen, klavers en andere plantsoorten op het bedrijf is het zeldzame huisdierras de Nederlandse Bonte melkgeit in staat smaakvolle melk te produceren. Deze smaakvolle melk staat weer aan de basis van de bekende Brömmels geitenkaas.

Cursus start in januari
Vorig jaar oktober is bij Geitenkaasmakerij De Brömmels de nieuwe kaasmakerij of liefkozend ‘de kaaskathedraal’ geopend. Deze nieuwe kaasmakerij is niet bedoeld om een religie uit te dragen, maar wel om mensen bijeen te brengen. Voor een buffelboer en een schapenboer uit de buurt wordt hun eigen streekproduct in de kaaskmakerij gemaakt en in januari start een cursus kaasmaken. Samen met de cursisten hopen we nog veel echt Achterhoekse kazen op de markt te zetten.


www.brommels.nl/cursus-kaasbereiding