André Westendorp bij een te kappen Amerikaanse eik in het Buskersbos. Foto: Bernhard Harfsterkamp
André Westendorp bij een te kappen Amerikaanse eik in het Buskersbos. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Binnenkort start kappen beuken en dode bomen in Buskersbos

Geen grootschalige kap, alleen pleksgewijs

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Binnenkort worden er bomen gekapt in het Buskersbos. Het gaat niet om grootschalige kap. “We gaan op de hoger gelegen delen hier en daar beuken kappen”, zegt André Westendorp, plaatselijk beheerder van Natuurmonumenten, de eigenaar van het bij wandelaars geliefde beekbos. Ook worden er dode bomen nabij paden, die een gevaar voor de wandelaar kunnen opleveren verwijderd.

Onder beuken weinig plantengroei
Het Buskersbos is na het Korenburgerveen het oudste natuurmonument in Winterswijk. Het werd al in 1923 aangekocht. Sindsdien is er wel het een en ander veranderd. In de jaren 20 en 30 werd nog het massale voorkomen van de bospaardestaart in artikelen en gidsen genoemd. Tegenwoordig is deze landelijk zeldzame soort nog maar op een enkele plek aanwezig. Door verstandig beheer probeert Natuurmonumenten toch de omstandigheden voor de bijzondere soorten te verbeteren. “We halen beuken weg om de eiken te bevoordelen”, zegt Westendorp. “Beuken zijn concurrentiekrachtig. De eik legt het daar tegen af.” Zonder ingrijpen wordt het Buskersbos een beukenbos. Nadeel van beuken is dat de kroon weinig licht doorlaat en er daardoor weinig tot niets onder groeit. Bossen alleen bestaand uit beuken bieden weinig ruimte aan allerlei planten. Voor bossen met eiken geldt dat niet.

Niet alle dode bomen blijven staan
De te kappen beuken zijn met oranje stippen gemarkeerd. Van grootschalige kap is in het achttien hectare grote gebied geen sprake. "Het is oud loofbos”, zegt Westendorp, "Daarmee gaan wij met zorg om.” Al met al zal het om zo'n 150 kubieke meter hout gaan, dat zal worden gekapt. Daartoe behoren niet alleen beuken, maar ook een enkele exoot als de Amerikaanse eik en dode bomen. In de nabijheid van paden moet Natuurmonumenten voorkomen dat ze een gevaar opleveren voor de passant. Als het kan worden die dode bomen omver geduwd, zodat ze geen gevaar meer opleveren. "Het liefst laten we een dode boom zo lang mogelijk staan.” Ook het takhout blijft overal liggen, maar de stammen worden grotendeels afgevoerd. "De ingreep moet wel betaald worden”, zegt Westendorp. De stammen leveren nog altijd geld op, maar geld is nooit het uitgangspunt voor de ingrepen.

Ter plaatse uitleg over kap
André Westendorp wil graag aan iedereen uitleggen waarom de bomen in het Buskersbos gekapt moeten worden. Hij ziet al dat mensen de bomen “ontstippen” door er een andere kleur overheen te spuiten. “Omdat ze niet weten waarom”, zegt Westendorp. “Bomen zagen roept tegenwoordig vaak emotie op. Als mensen het verhaal erachter niet kennen, kan ik ook wel begrijpen dat mensen zeggen “moeten ze alweer kappen?” We doen het echt met een bepaalde reden.” Die reden wil Westendorp graag aan iedereen uitleggen. Daarom denkt Natuurmonumenten er aan om op 19 december mensen die geïnteresseerd zijn in dat verhaal in het Buskersbos te ontvangen. Er zijn dan enkele medewerkers van Natuurmonumenten aanwezig die in kleine groepen het bos ingaan. De vraag is alleen nog of het in deze coronatijd ook mogelijk zal zijn.

Wie belangstelling heeft om ter plekke uitleg te krijgen kan zich aanmelden :BEAchterhoek@natuurmonumenten.nl.