Voortaan kleine windmolens tot maximaal 25 meter mogelijk

Kleine windmolens tot maximaal 25 meter mogelijk

Deze windmolens zijn goed in het landschap in te passen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Burgemeester en wethouders hebben op dinsdag 24 november besloten om een beleidskader voor kleine windmolens vast te stellen. Grote windmolens wil Winterswijk nog steeds niet, kleine windmolens tot 25 meter hoogte zijn nu mogelijk. Wethouder Tineke Zomer is blij met het besluit. “De kleine windmolens passen goed in het landschap. Een landbouwer kan hiermee in combinatie met zonnepanelen zelfvoorzienend worden als het om energie gaat.”

Voorkeur voor molens met houten wieken
De voorkeur gaat uit naar de EAZ (Enschede aan zee)-windmolens met een masthoogte van 15 meter en een tiphoogte van 21 meter. De molens hebben een goede opbrengst. Door de beperkte hoogte, houten rotorbladeren en kleur zijn deze molens goed in het landschap in te passen. Door de aanwezigheid van hoge bomen overal in het kleinschalige landschap van het buitengebied zullen ze meestal nauwelijks opvallen. Andere varianten zijn echter eveneens mogelijk. De wethouder verwacht niet meteen dat er parken met deze kleine windmolens zullen ontstaan. Eén windmolen levert wel voldoende energie op voor een boerderij met 80 koeien en enkele huishoudens.

Al belangstelling van boeren
Met het nieuwe beleidskader wordt het beleid verruimd. Tot nu toe waren alleen windmolens met een ashoogte van tien meter mogelijk volgens het bestemmingsplan. Volgens de wethouder is al een aantal boeren enthousiast om er een te plaatsen. Het moratorium voor de grote windmolens loopt op 1 januari 2023 af. “Ik kijk met verlangen naar die datum uit”, zegt de wethouder. “Ik denk niet dat we aan windmolens ontkomen als we onze ambities om energieneutraal te worden willen realiseren.” Zomer denkt dat er goede combinaties mogelijk zijn van zonneparken en grote windmolens. “Maar daarmee loop ik vooruit op de troepen.” Voorlopig is Zomer immers wethouder tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.