Afbeelding

Wat moeten we in Winterswijk met Terra Temporalis, oftewel het Bezoekerscentrum de Steengroeve?

Het grote geld wordt in Nederland verdiend in de grote steden. De buitenrand en het platteland komen er vaak bekaaid af. Hoe reageer je daar in de provincie op? Floor Milikowski doet daar in haar boek ‘Een klein land met verre uithoeken’ onderzoek naar. Ze noemt Emmen als voorbeeld, opgekomen in de jaren zeventig door stimuleringsbeleid maar in elkaar gezakt toen het minder ging. Ik citeer haar: ‘De weg vooruit werd gevonden in Emmen Wildlands, een groot en duur wildpark dat veel bezoekers moest trekken. Die kwamen niet zoals verwacht, de verliezen lopen op en de gemeente is de klos’. De goede bedoelingen eindigen in een megalomaan fiasco.

Dat dilemma zie ik ook in Winterswijk. We willen wat en er zijn creatieve geesten die een Cultuurcentrum en Terra Temporalis verzinnen. Prachtige projecten die getuigen van durf maar ze vormen een grote jas voor Winterswijk. Hoe ga je als gemeente hier mee om?

Er is ook een andere aanpak mogelijk. Begin klein, na enkele jaren weet je of het aanslaat. Dan kan er uitgebouwd worden. En sluit vooral aan bij wat al bestaat. Er gebeurt hier zoveel moois op kleine schaal dat steun kan gebruiken. Dan is het draagvlak ook meteen in orde.

Ik wens de gemeenteraad veel wijsheid toe bij de besluitvorming over dit project.

Henk Wevers