Raimond Smit vertelt over 3MMC en de problemen, die dat oplevert. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Raimond Smit vertelt over 3MMC en de problemen, die dat oplevert. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Jongeren kunnen steeds gemakkelijker aan drugs komen

Raimond Smit wil dat gemeente dealers gaat aanpakken

Door Bernhard Harfsterkamp

REGIO – Het nieuws over de designerdrug 3MMC stapelde zich de afgelopen week op. Wilma Elsinghorst (CDA Winterswijk) stelde vragen in een commissievergadering en kondigde een motie aan, die het CDA Aalten ook zou indienen. Het leidde tot landelijke aandacht en een reactie van staatssecretaris Paul Blokhuis, dat hij het verbod van de drug snel wil regelen in de opiumwet. Aanleiding was een artikel dat Raimond Smit, fractievoorzitter van het CDA in Aalten, op Facebook plaatste.

Op de politieke agenda zetten
Smit is in zijn dagelijks leven wijkagent in Zevenaar en ervaart de problemen met drugs daar ook. “Het is gemakkelijker om aan drugs te komen. Jongeren experimenteren er mee en door groepsdruk groeit het gebruik”, zegt Smit. “Vanuit de politiepraktijk ervaar ik het dagelijks, nu wilde ik het ook op de politieke agenda zetten.” Ook de jeugdagent van Aalten heeft er aandacht voor gevraagd. In het afgelopen weekend werd een jonge gebruiker nog laveloos op straat aangetroffen. 3MMC is zeer verslavend. Jongeren krijgen er een aangename roes door en willen die roes telkens weer, met als gevolgd dat ze er teveel van gebruiken, gezondheidsproblemen krijgen en zelfs in het ziekenhuis belanden.

Naast drugs zelf ook werkzame stoffen verbieden
Op Facebook schreef hij er al over en dat leidde tot contact met een CDA-collega uit Winterswijk, Wilma Elsinghorst. “Ik heb haar geadviseerd met een motie te komen om het college van burgemeester en wethouders aan te moedigen om de regering op te roepen om 3MMC strafbaar te maken.” 3MMC, ook wel poes of miauw miauw genoemd, moet dan op de lijst van verboden middelen in de Opiumwet worden gezet. 3MMC is de opvolger van 4MMC, dat inmiddels verboden is. “Ze hebben er een verboden stofje uitgehaald en dan is de drugs niet meer strafbaar”, zegt Smit. “Daarom willen mij met onze moties oproepen om aan de Opiumwet een grote lijst toe te voegen met al die stoffen afzonderlijk, die bij de samenstelling van drugs gebruikt kunnen worden en voor de effecten zorgen.” Het kan voorkomen dat er telkens nieuwe designerdrugs opduiken.

Bestuursdwang voor drugsverkopers
De motie van Smit zal nog een ander aspect hebben. Hij wil het drugsprobleem breder aanpakken. Daarom zal hij voorstellen om bestuursdwang voor drugsdealers toe te passen. "Als een dealer nu wordt gepakt is de straf relatief laag. Als er een dealer wordt aangehouden kunnen B en W zeggen, dat ze dit niet willen en bestuursdwang opleggen.


Lees verder op
pagina 15