Afbeelding

Casper de Gier

Skeeleraar & schaatser - 24 jaar - Laag-Keppel

De focus voorwaarts!

Sporter of niet, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Veel van de dingen die we leuk vinden om te doen zijn er niet, kunnen we niet doen of in beperkte mate. Voor ons als sporters betekent dit dat we alles waar we dag in, dag uit keihard voor trainen niet kunnen laten zien in de wedstrijden. Sinds twee weken staat er namelijk een dik rood kruis door alle wedstrijden van de marathonschaatscompetitie die in het kalenderjaar 2020 op de planning stonden. Keer op keer werd de seizoensaftrap uitgesteld en achter de eerstvolgende, geplande koers zet iedereen natuurlijk een vraagteken. En die onzekerheid is voor de één beter te behapstukken dan voor de ander.

Twee weken terug vond ik het ronduit ‘kloten’ om te horen en kwam het nieuws als een fikse klap binnen, maar heb ik het inmiddels een plek kunnen geven. Een spreuk die bij mij blijft hangen is: “Where the attention goes, the energy flows”. In deze tijden wel toepasselijk. Focussen op een afgelaste wedstrijd verandert de situatie niet. Na even wat gas te hebben teruggenomen zijn we de bakens aan het verzetten en gaat de focus voorwaarts en uit naar het positieve. De eerstvolgende wedstrijd komt elke dag dichterbij. Nog steeds kunnen wij als sporters – al is het in aangepaste vorm – doen wat we graag willen doen. De passie van het sporten en de bijbehorende drijfveer blijven onveranderd. Elke training beter worden, al is het een tiende van een procent. En bezig zijn met dat proces is en blijft voor mij machtig mooi.

Voor ons marathonschaatsers is de stip aan de horizon waar we ons voor nu aan vasthouden nieuwjaarsdag. De dag waarop traditiegetrouw het Nederlands kampioenschap verreden gaat worden. Door deze koers is nog geen rood kruis gezet, dus laten we hopen dat dat zo blijft! En wie weet komt er weer een natuurijswinter aan, of gaan we net als elk jaar weer mooie natuurijskoersen tegemoet op de Weissensee, in Zweden of komt er een nieuwe locatie bij. Situaties als deze zetten de wereld op z’n kop maar creëren ook ideeën en mogelijkheden voor de toekomst. En al is die toekomst voor nu nog onzeker, hij gaat ons hoe dan ook weer wat nieuws brengen en verbazen.

Houd moed, alles komt goed!