CDA wil een verbod op de drugs Poes (3MMC)

Inzetten op verbieden effecten van de drugs

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Er duiken steeds weer nieuwe drugs op, die problemen veroorzaken bij jongeren. Op dit moment valt het gebruik van de drugs Poes op, ook wel bekend als Miauw of 3MMC. Volgens de politie en zorgverleners leidt het gebruik er toe dat kinderen en jongeren laveloos op straat liggen.

Zij maken zich grote zorgen over het gebruik. Voor het CDA in Winterswijk is dit reden om in de volgende gemeenteraadsvergadering met een motie te komen, waarin gevraagd wordt de drugs te verbieden. Ook het CDA Aalten-Dinxperlo zal de motie indienen in hun volgende gemeenteraadsvergadering.

Burgemeester en wethouders zullen motie omarmen
Wilma Elsinghorst van het CDA gebruikte de behandeling van de wijzigingen in de Algemene Plaatselijkse Verordening (APV) in de algemene commissievergadering van 12 november om de problematiek aan te kaarten. Het CDA wil het liefst een landelijk verbod.

“De motie is een oproep om hiervoor landelijk aandacht te vragen en de druk op te voeren", zei Wilma Elsinghorst. Een wijziging van de landelijke opiumwet is beter dan een plaatselijk verbod via de APV. Burgemeester Joris Bengevoord deelt de zorg over 3MMC. “Het is een heel terecht punt, dat langs de landelijke wetgeving sijpelt. Dien de motie alstublieft in. Het college zal die omarmen.”

Aankondiging leidt al tot landelijke aandacht
Verbieden lost het probleem niet op volgens de burgemeester, want er worden telkens nieuwe drugs bedacht en gemaakt. “Ze blijven ons een stap voor. Na 3MMC komt er een 4MMC en zo voort.” Om het probleem echt aan te pakken zal er meer in de wetgeving moeten veranderen.
“We moeten niet inzetten om de middelen te verbieden, maar op het verbieden van de effecten ervan”, zei de burgemeester. Het CDA neemt deze suggestie over. Als de effecten van het drugsgebruik strafbaar zijn, dan kan de politie gemakkelijker optreden als er nieuwe varianten op de markt komen.

RTL Nieuws
Aan de drug 3MMC is gemakkelijk te komen en duur is die niet. De aankondiging van de motie leidde al tot landelijke aandacht voor het probleem.
Zo besteedde RTL Nieuws er aandacht aan.