Het bankje achter boerderij Sligs. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het bankje achter boerderij Sligs. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Op landgoed Oud Sligs

Ruim 20 jaar geleden zijn er in het westelijk deel van de gemeente op geasfalteerde fietspaden aangelegd. Niet alleen bestaande paden werden verhard, er werden ook nieuwe aangelegd, zoals het pad dat van de Corleseweg naar de Geelinkweg loopt. Langs het pad dichtbij boerderij Sligs staat het bankje, waarop ik plaats heb genomen.

Zelf noem ik de geasfalteerde fietspaden Bouke ten Brinke-paden. Hij was in de afrondende fase projectleider van de Ruilverkaveling Winterswijk-west. Het ruilverkavelingsgebied was groter dan Miste, Corle en Meddo, ook Vragender was onderdeel. Die prettig begaanbare fietspaden waren een idee van Ten Brinke. Als ik op bankjes zit, denkt ik vaker aan Bouke, die in 2009 te vroeg overleed. Hij was ook algemeen projectleider van de stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL). In die tijd heb ik nauw met hem mogen samenwerken.

Die ruilverkaveling kreeg in de eindfase een groener karakter. Niet alleen de verkaveling voor boerenbedrijven werd verbeterd, er werd 300 hectare nieuwe natuur aangelegd. Ten Brinke vond het vanzelfsprekend dat plaatselijke natuurkenners meedachten over de invulling. Bij een aantal van die terreinen staat een bankje en als ik daarop zit denk ik altijd even aan Bouke en de kans die hij mij en anderen gaf om een kleine bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van natuur en landschap.

Helemaal nieuw is dit pad niet. Herstel van de oude situatie toen er een landweggetje lag is een betere omschrijving. Over dit pad fiets ik regelmatig en ik herinner me dat ik bij het bankje potjes honing heb gezien, die je kon kopen. Het bankje staat op het landgoed Oud Sligs. Geen landgoed met een kasteel of scholtenboerderij, maar een van de vele landgoederen, die mogelijk werden door de invoering van de Natuurschoonwet.

Niet zo lang geleden heette het Sligs. Tegenwoordig is er ook een Nieuw Sligs. Dat kun je bereiken vanaf de Dollemansweg, vanwaar een pad, deels door weilanden, naar de Mentinkweg loopt. Beide landgoederen bestaan uit bospercelen, akkers en weilanden en houtwallen en andere kleine landschapselementen. Vanaf het bankje kan ik twee van de grotere bospercelen zien. Pas als er twee mountainbikers op me afstormen, zie ik dat direct voor me langs enkele bomen ook een paadje loopt, dat vanaf een bosje aan de Corleseweg mijn kant oploopt. Oud Sligs zelf kun je misschien nog kleinschalig noemen. Daarnaast liggen uitgestrekte weilanden op een afgevlakte hoge es. Met in de verte een boomkwekerij.

Wie goed kijkt ziet naast de eik een pad. Foto: Bernhard Harfsterkamp