Bezuiniging op museum is een jaar uitgesteld. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Bezuiniging op museum is een jaar uitgesteld. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Gemeenteraad wil bezuiniging op
museum jaar
uitstellen

Wethouder Tannemaat wil 'het museum niet om de zeep helpen'

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De mogelijke bezuiniging op het budget van het museum was een van de punten, waaraan de meeste tijd werd besteed tijdens de behandeling van de begroting 2021. Op dinsdagavond 3 november begon de eerste termijn met de algemene beschouwingen van de fractievoorzitters. Ze bespraken vele onderwerpen. Drie onderwerpen kregen de meeste aandacht: het museum, de halvering van de mantelzorgwaardering en de verlaging van de inkomensgrens voor de collectieve ziektekostenverzekering.

Anders omgaan met de museumcollectie
In de begroting voor 2021 wordt opnieuw aangekondigd dat het budget voor de Stichting Exploitatie Museum in het Hart van Winterswijk met 25.000 euro wordt verlaagd. Er blijft dan nog een gemeentelijke subsidie van 11.317 euro over voor de museale activiteiten in de Museumfabriek aan de Laan van Hilbelink en het museum in de Meddosestraat, dat de Wereld van Wenters wordt genoemd. Bij de presentatie van de begroting zei verantwoordelijk wethouder Henk Jan Tannemaat dat met name de Wereld van Wenters de reden is om de subsidie te verlagen. Het trekt te weinig bezoekers. De wethouder ontkent niet het belang van de collectie van de Vereniging het Museum, die gebruik maakt van beide gebouwen en ook voor de vrijwilligers zorgt die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de collectie en de bemensing van het museum. Tannemaat wil dat op een andere manier wordt omgegaan met de collectie. Hij dacht al aan een bus, waarmee je delen van de collectie op allerlei locaties kunt laten zien. Hij kondigde ook een nieuwe visie aan, die hij samen met alle betrokkenen onder wie de Exploitatiestichting en bestuur en vrijwilligers van de Vereniging het Museum, wil opstellen.

Eerst nieuwe museumvisie maken
Op deze gedachten van Tannemaat kwam al veel kritiek van Fons Catau van de Stichting Exploitatie en van diverse mensen van de Vereniging het Museum. De verlaging van de subsidie betekent namelijk dat niet alleen het museum in de Meddosestraat moet sluiten, maar ook de Museumfrabriek zelf. De huisvestingskosten voor de Museumfabriek bedragen al bijna 32.000 euro. Voor de Wereld van Wenters zijn die 'maar' 9674 euro. Voor de Meddosestraat wordt overigens nu nog een lage huur betaald. Die zal in 2025 omhoog gaan, waardoor sowieso over de toekomst van het museum moet worden gepraat. Catau drong tijdens zijn inspraak op de begroting aan om de tijd te nemen en pleitte ervoor om eerst een visie op te stellen en daarna pas naar de financiële consequenties te kijken. Deze lijn werd gesteund door diverse fracties tijdens de eerste termijn van de begrotingsbehandeling. In een amendement stellen GroenLinks, CDA, D66 en Voor Winterswijk voor het besluit over de korting van het budget een jaar uit te stellen “ter voorkoming van een negatieve spiraal en onomkeerbare afbouw tijdens het werk aan het museumplan”. Bedoeld wordt dat als de bezuiniging al op in 2022 moet ingaan, de huur in 2021 moet worden opgezegd. Daarvoor is het nog te vroeg, want eerst moet de nieuwe museumvisie worden gemaakt. Hiervoor wordt voor 2022 eenmalig 25.000 euro vrij gemaakt, zodat de voorgenomen bezuiniging een jaar later in kan gaan.

'Depot is van wezenlijk belang'
Ubel Zuiderveld (PvdA) vond vooral belangrijk dat het Historisch Informatiepunt (H.I.P) en het depot, die zich in de Museumfabriek bevinden, behouden blijven. GroenLinks bleek overigens wel verdeeld te zijn over de toekomst van het museum. Wethouder Tannemaat vertelde dat de museumvisie onder begeleiding van een expert zal worden opgesteld. “Doel is een aantrekkelijk aanbod. Daarover gaan we praten met de hele sector, ook met de Vereniging het Museum. Dat is altijd zo bedoeld.” De wethouder ontkrachte het beeld dat hij nog nooit met de museummensen zou hebben gepraat. Er waren diverse gesprekken gevoerd, ook door beleidsmedewerkers. “Ik wil het museum niet om de zeep helpen. Integendeel. Het H.I.P blijft. Het depot met de collectie is van wezenlijk belang. Maar als we blijven doen wat we deden, krijgen we minder dan we hadden. Ik snap dat de vrijwilligers zijn geschrokken, maar we komen er op een goede manier uit. We laten de Vereniging het Museum niet vallen.” De bezuiniging wil de wethouder niet uitstellen, maar het voorstel om eenmalig geld ter beschikking te stellen voor 2022 kon hij steunen. Voor de indieners van het amendement was dit voldoende om die in te trekken. Tannemaat kondigde wel aan breder te willen kijken naar de financiën. Hij vindt dat ook naar een hogere bijdrage van de 900 leden van de museumvereniging gekeken moeten worden. “Het museum blijft”, herhaalde hij tenslotte.

Halveren mantelzorgwaardering verkeerd signaal
De halvering van de jaarlijkse mantelzorgwaardering van 50 naar 25 euro stuitte bij de meeste fracties op bezwaren. PvdA, GroenLinks en CDA wezen er in hun motie op dat eerder dit jaar juist nog was besloten om mantelzorgers (gouden krachten genoemd) extra steun te geven. Het halveren van de mantelzorgwaardering werd daarom als een volstrekt verkeerd signaal gezien. Voor 2021 willen de fracties de hoogte van de waardering handhaven. Voor daarna zijn ze bereid te kijken hoe een goede mantelzorgwaardering anders vorm kan krijgen. Veel fracties waren ook tegen het verlagen van de inkomensgrens van de collectieve ziektekostenverzekering van 130% naar 110% van het bijstandsniveau. Daardoor kunnen honderden Winterswijkers, "onder wie velen in een moeilijke positie”, in de problemen komen. Vanaf 2022 wil B en W de collectieve ziektekostenverzekering zelfs afschaffen. In een amendement stelt de raad voor dat er eerst een onderzoek naar alternatieven wordt uitgevoerd, voordat deze besluiten worden genomen. Wethouder Elvira Schepers zei daarna dat B en W inzag dat het voorstel geen draagvlaak heeft. Ze vroeg de raad het daarom met een amendement ongedaan te maken. "We willen wel kijken of het anders kan. We zijn altijd op zoek naar andere betere mogelijkheden.” Ook met het handhaven van de mantelzorgwaardering kon ze instemmen. In het vervolg van de begrotingsvergadering op donderdag werden voor beide onderwerpen amendementen aangenomen.