Veel praten, weinig veranderen

Bijna twintig uur heb ik deze week vergaderd. Ik word er weer moe van, als ik het opschrijf. Ik debatteerde niet zelf mee. Dat is maar goed ook, want dan had het misschien nog langer geduurd. Tegenwoordig kijk ik alleen mee als verslaggever.

In Aalten en Winterswijk hadden ze bedacht om op dezelfde avond vergaderingen over de begroting van volgend jaar te houden. Daardoor moest ik kiezen welke ik rechtstreeks volgde. Dat werd die van Winterswijk, want daarvan ben ik toch nog altijd graag inwoner en dan kan het werk van de gemeenteraad ook van invloed op mijn leven zijn. Die van Aalten heb ik later bekeken, want van elke vergadering is er een videoverslag.

In Aalten waren ze in één avond klaar. Vijf uur was lang genoeg. In Winterswijk hadden ze de twee termijnen van de begrotingsbehandeling over twee avonden verspreid. Ze deden er twee keer zo lang over. Al moet ik zeggen, dat ze tussendoor een woonvisie behandelden, waarover ze lang spraken. Op woensdag keek ik nog naar een bijzondere vergadering, waarin de nieuwe kinderburgemeester van Aalten gekozen werd. Dat was verreweg de aardigste bijeenkomst van deze week.

Moet er werkelijk zo lang worden vergaderd over een begroting? Het is maar een begroting. Het is geen exacte wetenschap. Het is een inschatting van hoe het met het geld in het komende jaar en de jaren daarna kan gaan. Uit jaarrekeningen blijkt altijd dat het anders gaat dan van te voren gedacht. Misschien kun je beter bij allerlei voornemens helemaal geen bedragen meer noemen. Bedragen gaan een eigen leven leiden, bedragen maken mensen ongerust en zelfs boos. Anders kijken naar de musea in Winterswijk is niet onverstandig. Meteen een bedrag er bij zetten is niet nodig. Dat verandert toch.

Wat bij begrotingsbehandeling altijd opvalt, is dat er zelden iets verandert. In Aalten veranderde er niets, in Winterswijk een miniem deel. En daar doe je dan zo lang over. Zeg ik nu, want ooit zat ik in de gemeenteraad en zal ik er aan bijgedragen hebben dat er te lang werd vergaderd. Dus laat ik geen grijze, oude man in een loge worden, die alleen commentaar heeft. Ik moet juist al die raadsleden en de andere mensen die op de achtergrond betrokken zijn complimenteren dat ze zo veel tijd steken in het beter maken van Aalten en Winterswijk.

Omdat die vergaderingen alleen digitaal zijn te volgen, kun je het volgen thuis wel aangenamer maken. Een glas wijn, blokjes kaas en plakjes metworst erbij en het kijken wordt al prettiger. En als ik begin te knikkebollen valt niemand het meer op. Sorry Tom, tijdens jouw bijdrage viel ik zelfs in slaap. Hopelijk miste ik niet te veel.