Gemeentenieuws vanaf 1 januari in afgeslankte vorm in deze krant

Gemeentenieuws vanaf 1 januari in afgeslankte vorm in deze krant

Gemeente gaat meer nieuws in digitale vorm brengen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Vanaf 1 januari zal de krant er anders uitzien. Het aantal pagina’s van de gemeente Winterswijk zal aanzienlijk dalen. Er zullen twee pagina’s van het Gemeentenieuws over blijven. De reden is dat het Achterhoek Nieuws de tarieven naar een prijs wil verhogen, die niet meer ver onder de kostprijs ligt. Volgens Gerhard Weevers, directeur van het Achterhoek Nieuws is de verhoging nodig en zal er een “redelijke prijs” voor de pagina’s betaald worden.

Prijzen nog steeds scherp
Tot en met dit jaar betaalt de gemeente 15.000 euro voor de gemeentepagina’s. Dat is ver onder de kostprijs. Dit lage bedrag is ontstaan door de concurrente met de huis-aan-huis-bladen van DPG Media. Ongeveer een jaar geleden kwamen DPG Media en Achterhoek Nieuws tot een akkoord. Per gemeente zou nog maar één blad overblijven. Dat betekent dat twee uitgeverijen niet meer tegen elkaar hoeven op te bieden om de gemeentepagina’s te mogen verzorgen. Dat leidde tot te lage tarieven. Dat namen de uitgeverijen voor lief, omdat het Gemeentenieuws ook meerwaarde heeft voor de krant. Het is daarom logisch dat nu de tarieven worden verhoogd. “Nu er voor wat betreft weekbladen geen concurrentie is”, zegt Gerhard Weevers, “Hanteren we reële prijzen. Daarbij maken we geen misbruik maken van de situatie. De prijzen zijn nog steeds scherp, waarvoor we een hoge kwaliteit leveren.”

“Morgen ligt de krant er ook nog”
Toch vonden burgemeester en wethouders een verhoging van het budget voor het Gemeentenieuws van 15.000 naar 60.000, volgens het Achterhoek Nieuws een redelijke prijs voor het huidige aantal pagina’s, een te grote stap. B en W besloten niet verder te gaan dan een verhoging naar 30.000 euro. Dat betekent dat er nog twee pagina’s over blijven met gemeentelijk nieuws. De overige informatie zal de gemeente digitaal publiceren. Staatssecretaris Raymond Knoops heeft intussen ook een wetsvoorstel ingediend, dat gemeenten verplicht vanaf 1 januari 2021 alle “bekendmakingen” via internet te publiceren. De Vereniging Nederlandse Gemeenten is hierover kritisch, omdat met digitale informatie niet iedereen wordt bereikt. Daarom zal gemeente Winterswijk nog wel de twee pagina’s aanhouden. Daarmee wordt rekening gehouden met de inwoners die het lastig vinden om gebruik te maken van internet, waarop de informatie zal zijn te vinden. Voor de toekomst sluit de gemeente niet uit dat er uiteindelijk alleen nog maar digitaal nieuws zal zijn en er niet meer van papieren pagina's in de krant gebruik zal worden gemaakt. “Vooral ouderen hebben er moeite mee om relevante gemeentepublicaties vanaf een website te lezen”, reageert Weevers. “Bovendien moet een website bewust worden opgezocht, terwijl de krant op papier al op tafel ligt. Komt het vandaag niet uit om te lezen, morgen ligt de krant er ook nog.”

De krant bereikt veel Winterswijkers
Door het NNP (Nederlandse Nieuwsblad Pers) wordt momenteel een onderzoek uitgevoerd naar de gemiddeld prijs voor gemeentepagina's in Nederland. Hieraan doen 19 uitgevers mee, die in totaal 109 titels uitgeven. "Het Achterhoek Nieuws werkt veel samen met andere uitgevers”, zegt Weevers, "Wij hebben een goed idee wat het gemiddelde prijsniveau van gemeentepagina's is.” De uitslag van het onderzoek door het NNP is nog niet bekend. "Maar het Achterhoek Nieuws is ervan overtuigd dat het nieuwe prijsniveau nog steeds ver ligt onder de tarieven die landelijk worden gehanteerd.” Daarom is het jammer dat de gemeente kiest voor het verlagen van het aantal pagina's. Achterhoek Nieuws is voorstander van goede en uitgebreide berichtgeving door de gemeente zelf naar burgers en biedt daarom bewust een behoorlijk aantal pagina's aan voor een goede prijs, die het aantrekkelijk maakt om voldoende ruimte te hebben voor het Gemeentenieuws. "De prijs bij een hoger aantal pagina's ligt ook beduidend lager dan bij een laag aantal pagina's”, zegt Weevers. Doordat het Achterhoek Nieuws tegenover elke advertentiepagina een redactionele pagina zet (hierbij telt het Gemeentenieuws overigens niet mee) is er bovendien veel ruimte voor de medewerkers van de krant zelf om aandacht te besteden aan lokaal nieuws. Dit leidt tot een aantrekkelijke krant, die gewaardeerd wordt door de lezers. "Achterhoek Nieuws Winterswijk staat met 87% op de tweede plek in Nederland als het gaat om het bereik”, zegt Weevers. Dat betekent dat veel mensen de krant ontvangen en lezen.


Wie wil reageren, kan mailen naar redactie@achterhoeknieuwswinterswijk.nl, of de poll op de website www.achterhoeknieuwswinterswijk.nl invullen. Schrijven kan naar Achterhoek Nieuws Winterswijk, Bleekwal 10, 7131DB Lichtenvoorde.