Charlotte Rixten en Hans van Lith: 'musea moeten elkaar versterken.' Foto: Lineke Voltman
Charlotte Rixten en Hans van Lith: 'musea moeten elkaar versterken.' Foto: Lineke Voltman

Winterswijkse musea sluiten bruikleenovereenkomst voor onbepaalde tijd

WINTERSWIJK - Vrijdag 29 oktober hebben twee musea in Winterswijk, Villa Mondriaan en Vereniging het Museum, een hernieuwde bruikleenovereenkomst gesloten. Maar al vanaf de opening van Villa Mondriaan in 2013 doen ze al veel samen. Met deze overeenkomst, die getekend werd door Charlotte Rixten, directeur van Villa Mondriaan en Hans van Lith, voorzitter van Vereniging het Museum, willen beide musea laten zien dat ze voor altijd aan elkaar gelinkt zijn.

Door Lineke Voltman

Volgens Charlotte Rixten is deze bruikleenovereenkomst in het begin steeds met twee jaar verlengd maar nu was het moment gekomen om deze voor onbepaalde tijd te laten gelden. “Bij de opening van Villa Mondriaan heeft Vereniging het Museum haar collectie Mondriaans aan ons in bruikleen gegeven, ze waren van mening dat Villa Mondriaan de juiste plek was om de werken tentoon te stellen, zodat veel meer bezoekers er kennis van konden nemen.” In totaal betreft het 21 schilderijen, drie van Piet Mondriaan, geschilderd in zijn Winterswijkse periode, enkele werken van vader Pieter Cornelis en het merendeel bestaat uit schilderijen van oom Frits, die in Winterswijk tekenles gaf.

‘Winterswijkse musea moeten elkaar versterken’
Hans van Lith, voorzitter van Vereniging het Museum is van mening dat het heel belangrijk is om als musea samen te werken. “Wij zijn blij dat onze collectie Mondriaans hier mag en kan hangen, anders zouden ze in ons depot in de Museumfabriek aan de Laan van Hilbelink blijven liggen. Vereniging het Museum heeft in haar 91-jarig bestaan heel veel aangeboden gekregen van particulieren, zoals ook de collectie van Max van Dam. Mensen vertrouwen erop dat wij er goed voor zorgen. We hopen dan ook dat de Museumfabriek kan blijven bestaan.”

Gezamenlijke folder
Maar de samenwerking behelst niet alleen het uitlenen van schilderijen. Van Lith: Villa Mondriaan beschikt niet over een opslagruimte en daarom hebben wij een klein deel van ons depot in de Museumfabriek aan de Laan van Hilbelink beschikbaar gesteld als opslagruimte. Daarnaast hebben we samen met Transit Oost en de Vrienden van de Jacobskerk een folder laten maken, die via de VVV wordt verspreid en waarop meer gegevens en de locaties te vinden zijn van Villa Mondriaan, het Museum, Transit Oost en de Vrienden van de Jacobskerk.” Van Lith vindt samenwerking met andere partijen heel belangrijk. "De Winterswijkse musea moeten elkaar versterken en dat doen we dus. Winterswijk is te klein om elkaar tegen te werken.”