Het nieuwe bankje in het Buskersbos. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het nieuwe bankje in het Buskersbos. Foto: Bernhard Harfsterkamp

In het Buskersbos

Misschien dat er ooit een bankje heeft gestaan in het beekbos langs de Boven-Slinge. De laatste tientallen jaren was er geen een. Enkele jaren geleden sprak een lezer van deze rubriek mij aan. “Kun je niet zorgen dat er een bankje in het Buskersbos komt?” Ik beloofde mijn best te doen. Ik begreep de behoefte, want op zo’n bankje kun je wachten totdat de ijsvogel voorbij komt.

Of het aan mij ligt dat het bankje er is, weet ik niet, maar het staat er. Aan de lokale beheerder van Natuurmonumenten, eigenaar van het Buskersbos, bracht ik het verzoek over. Misschien waren zij zelf al van plan geweest om het te plaatsen. Voor mij is het mooi rustpunt. Een wandeling kost tegenwoordig meer inspanning.

Het Buskersbos is een van de oudste Natuurmonumenten van Winterswijk. Het Korenburgerveen, althans een deel daarvan, was in 1917 de eerste aanwinst. Het Buskersbos volgde in de jaren 20. Bij beide aankopen was A. Th. Ten Houten toen betrokken. Hij stond in die jaren bekend als de grootste natuurkenner van Winterswijk. Hij leidde graag mensen rond om alle bijzonderheden te laten zien. Hij was ook bankier en advocaat en dat was handig bij de aankoop.

Over het Buskersbos is veel te vertellen. Een van de markantste gebeurtenissen is de grote overstroming, waardoor in 1946 een deel van het dorp overstroomde. Die begon in het Buskersbos, niet ver van de plek waar ik zit. Daar bevindt zich een doorgang in een dijkje, dat nog steeds prominent aanwezig is in het bos, begroeid met imposante beuken en haagbeuken. Dat dijkje werd aangelegd om te voorkomen dat bij hoog water nabij gelegen weilanden en akkers zouden overstromen.

G.W. Simmelink die dichtbij Buskers opgroeide, vertelt in een door Henk Bengevoord opgetekend verhaal over de overstroming. Volgens Simmelink was die "een gevolg van een combinatie van veel regenval, veel toevoer van water uit Duitsland, ijs in de beek en een vernauwde doorgang onder de brug" bij de Borkense Baan. Daardoor zocht het water door het bos een weg richting de Whemerbeek. Die smalle beek kon dat water niet verwerken, waardoor het dorp onderliep. Daarna zijn er maatregelen genomen om toekomstige overstromingen te voorkomen. Rondom het Buskersbos ligt sinds de jaren zestig een voor Winterswijkse begrippen imposante dijk.

Simmelink's verhaal staat op landschapsbeheergelderland.nl

Het gat in het dijkje waardoor de beek bij de overstroming stroomde. Foto: Bernhard Harfsterkamp