Een Steungezin doet geen bijzondere uitstapjes, maar neemt een kind bijvoorbeeld even mee naar de speeltuin. Foto: archief Achterhoek Nieuws - Yunio Communicatie/Wiebke Wilting

Een Steungezin doet geen bijzondere uitstapjes, maar neemt een kind bijvoorbeeld even mee naar de speeltuin. Foto: archief Achterhoek Nieuws - Yunio Communicatie/Wiebke Wilting

Achterhoekse gemeenten zetten pilot om in regulier aanbod

InHuis Steun-gezinnen voorkomt inzet van zwaardere zorg

ACHTERHOEK - Na twee jaar proefdraaien heeft de Achterhoekse pilot InHuis Steungezinnen zich meer dan bewezen. De inzet van ‘steungezinnen’ zorgt ervoor dat overbelaste gezinnen opadem kunnen komen, waardoor zwaardere zorg kan worden voorkomen. Door dit succes hebben de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oude IJsselstreek, Oost Gelre en Winterswijk hebben besloten om de pilot per 1 januari 2021om te zetten in regulier aanbod.

Tijdelijke ondersteuning
De pilot InHuis Steungezinnen is een initiatief van de zeven Achterhoekse gemeenten en wordt sinds de start in november 2018 uitgevoerd door Yunio Jeugdgezondheidszorg. De pilot is erop gericht om gezinnen die overbelast zijn en die ook geen beroep kunnen doen op hun omgeving, tijdelijk te ondersteunen. Daarvoor zoekt Yunio vrijwilligers die bereid zijn om voor een overbelast gezin een ‘steungezin’ te zijn.

Op adem komen
Uit de pilot is gebleken dat ouders en kinderen dankzij de inzet van een steungezin letterlijk op ademkunnen komen. Doordat kinderen een dag, dagdeel of een aantal uur bij het steungezin zijn (altijd overdag), krijgen ouders even tijd voor zichzelf en kunnen ze werken aan hun overbelasting. De kinderen ervaren hoe het is om in een andere gezinssituatie te zijn, wat positief is voor hun ontwikkeling. De pilot heeft eraan bijgedragen dat er geen ernstiger of juist langduriger problemen zijn ontstaan in de deelnemende gezinnen. Ook is met de aanpak voorkomen dat de deelnemende ouders (meer) hulpverlening nodig hebben. Daarnaast heeft de aanpak ervoor gezorgd dat gezinnen hun netwerk konden vergroten, waarop zij bij problemen kunnen terugvallen.

Vrijwilligers
Steungezinnen of steunouders zijn vrijwilligers die iets voor een ander gezin bij hen in de buurt willen betekenen. Inmiddels telt de pilot 63 steungezinnen; van gezinnen met en zonder kinderen tot alleenstaande ouders. De steungezinnen zijn ook wel vergelijkbaar met buren of ouders van klasgenoten waar een gezin soms gebruik van maakt om hun kind even naar toe te brengen op een moment dat dit nodig is.

De InHuis Steungezinnen aanpak is dan ook te zien als een lichtere vorm van hulpverlening dan pleegzorg. Steungezinnen krijgen vanuit Yunio training en begeleiding, waarbij ook aandacht is voor het onderling uitwisselen van ervaringen tussen de steungezinnen.

Dertig gezinnen per jaar
De komende jaren verwachten de zeven Achterhoekse gemeenten en Yunio dat zo’n dertig gezinnen per jaar een beroep willen doen op een steungezin.