De leden van de werkgroep v.l.n.r.  Freerk Hovinga, Tineke Dunnewold, Leander Grooten, Marion Snijders en Susan te Paske. Jaap van der Giessen (midden) is online aanwezig. Foto: Han van de Laar

De leden van de werkgroep v.l.n.r.  Freerk Hovinga, Tineke Dunnewold, Leander Grooten, Marion Snijders en Susan te Paske. Jaap van der Giessen (midden) is online aanwezig. Foto: Han van de Laar

‘Wij zijn op zoek naar verbinding'

WINTERSWIJK - De leden van de ‘werkgroep pionieren’ willen komen tot een nieuwe vorm voor een duurzame gemeenschap met zingeving en levensbeschouwing als ondergrond. In samenwerking met de landelijke coördinator is er door het Winterswijkse pioniersteam een gezamenlijke intentieverklaring ondertekend. Die stap duidde de volgende fase aan van ‘de pioniersreis’.

Door Han van de Laar

Leander Grooten is door de Protestantse Gemeente Winterswijk voor een aantal uren aangesteld als kartrekker van het pioniersproces. Susan te Paske behoort ook tot de kartrekkers. Marion Snijders, Tineke Dunnewold en predikant Freerk Hovinga maken het denkteam compleet. Hierdoor is een breed gedragen werkgroep ontstaan. Leander: “Bij het tekenen van de intentieverklaring blijft het niet, want de volgende stap is het maken van een pioniersplan en vervolgens de uitvoering van deze plannen. We hopen dan ook dat er veel mensen gaan meedoen. Iedereen kan zich bij één van ons melden.”

Luisteren als basishouding
De pionierswerkgroep in Winterswijk maakt onderdeel uit van een landelijke beweging die zo'n tien jaar geleden uit Groot Brittannië is overgewaaid. Susan: "De kerk is niet alleen een gebouw waar mensen het geloof ‘ondergaan'. Zingeving en levensbeschouwing is breder, het ontmoeten van mensen en verbindingen aangaan, het luisteren naar elkaar, actief meewerken aan positieve ontwikkelingen.” Hiervoor zijn al veel gesprekken gevoerd, onder andere met opgaveregisseurs van de gemeente Winterswijk, de burgemeester en commerciële partijen in Winterswijk.

Zingeving
Aanvankelijk zou de pionierswerkgroep zich richten op 0 tot 50 jarigen, maar het afbakenen van leeftijd beperkte het zicht op alle mogelijkheden. Iedereen moet mee kunnen doen, zich thuis voelen, een bijdrage kunnen leveren. Dat wordt bedoeld met zingeving in de samenleving. Luisteren naar wat er speelt in Winterswijk en samen een gemeenschap opbouwen waarin zingeving een rol speelt. Iedere pioniersplek in Nederland -er zijn er inmiddels meer dan honderdvijftig- vult het op eigen manier in, passend bij waar behoefte aan is in die context.

Verbinding
Het pionierswerk wordt omarmd door de Protestantse Gemeente Winterswijk, die een breed programma biedt aan geloofsverdieping, naast de zondagse vieringen. De pioniers zoeken de sociale binding. Leander: “Pionieren is bedoeld voor mensen die niet naar de kerk gaan, maar waar zingeving wel speelt. De komende maanden gaan we volle kracht vooruit om een pioniersplan op te stellen en dat te vertalen naar concrete vormen. Zo proberen we een nieuwe vorm van ‘kerk zijn’ te vinden. Kernwoorden zijn in ieder geval ontmoeting en verbinding. En pionieren is trial and error, als iets toch niet lukt, zoeken we naar nieuwe vormen. We laten ons niet uit het veld slaan, want we geloven dat hier behoefte aan is.”

Volgende fase
De landelijk coördinator Jaap van der Giessen begeleidt landelijk zo’n 15 werkgroepen. “Van Dokkum tot aan Rotterdam en ook dus Winterswijk. Hier zijn ze al een heel eind op de goede weg en toe aan de volgende fase. Dat is ook de reden dat ik virtueel aanwezig ben bij de ondertekening van de intentieverklaring.”

Wie meer wil weten over het pionieren kan contact opnemen met info@leandergrooten.nl of 06 1484 7818. Zie ook www.lerenpionieren.nl.