Opleiding voor centrummanager voor vitale kernen

Provincie biedt traject aan in kader van corona-overbrug-gings-maatregelen-pakket

REGIO - Provincie Gelderland geeft 12 centrummanagers de mogelijkheid om een opleiding te volgen om binnensteden en dorpskernen vitaal te houden. Deze opleiding is een van de maatregelen binnen het bredere pakket aan maatregelen vanuit provincie Gelderland voor vitale binnensteden en dorpskernen.

De Gelderse aanpak kent vier typen maatregelen: data verzamelen om toekomstscenario’s in beeld te brengen, het faciliteren van gezamenlijk en innovatief ondernemerschap en werkgelegenheid, maatregelen voor de transformatie van centrumgebieden, en dus extra ondersteuning voor het Gelders centrummanagement.

Leefbaarheid
Centrumgebieden staan onder druk door veranderingen in het consumentengedrag. Maar ze zijn van groot belang voor de leefbaarheid en het vestigingsklimaat Gelderland. Vitale centra profiteren van goede samenwerking tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeenten, waarbinnen centrummanagers een centrale en verbindende rol spelen.

Uitdaging centra en dorpskernen
Momenteel worden centrummanagers overspoeld met vragen om de effecten van corona op centra het hoofd te bieden. Hele praktische vragen, rondom de 1,5 meter maatregel bijvoorbeeld. Maar ook fundamentelere vragen, waarbij het de vraag is of retail inderdaad nog wel de juiste invulling is van die ene aanloopstraat. De corona-crisis versterkt en versnelt trends die al langere tijd in de centra gaande zijn en maakt het herstel en het behoud van de vitaliteit van de binnensteden en dorpskernen nog urgenter. En stelt binnensteden en dorpscentra voor nieuwe opgaven. De uitdaging is die veranderingen en opgaven in beeld te hebben en in samenwerking te vertalen naar een lokale aanpak.
Peter Kerris, gedeputeerde provincie Gelderland: “Meer dan ooit is er een urgentie om met andere ogen naar binnensteden en dorpskernen te kijken. Hoe geef je handen en voeten aan die andere samenleving en wat betekent dat voor mijn gebied? Provincie Gelderland hecht veel waarde aan ontwikkeling van mensen en ziet daarin kansen voor de toekomst. Door extra opleiding mogelijk te maken willen we centrummanagers een extra steun in de rug geven”.
Daarom biedt provincie Gelderland in de komende maanden aan circa 12 centrummanagers een hierop aansluitende, actuele opleiding aan. Deelnemers krijgen extra kennis en vaardigheden aangereikt om optimaal om te kunnen gaan met onzekerheden en ontwikkelingen, om zo te kunnen werken aan robuuste en concrete activiteiten om de centrumgebieden vitaal te houden. Gedurende de leergang staat de opgave in de Gelderse centrumgebieden dan ook centraal.

Gelderse centrummanagers kunnen zich inschrijven. De leergang wordt kosteloos aangeboden door de provincie in het kader van het corona-overbruggingsmaatregelenpakket. De cursus wordt gefaciliteerd door een consortium van een drietal partijen: Stichting CLOK (kennisnetwerk regionale en lokale economie), Seinpost Adviesbureau (adviesbureau ruimtelijke economie met specialisme in centrumgebieden) en de PPO-Academie (academie voor persoonlijke professionele ontwikkeling). Vanwege de verwachte interesse zal een selectie van centrummanagers worden gemaakt. Deze selectie vindt plaats op basis van diversiteit op het gebied van de grootte van het centrumgebied, reeds aanwezige aanpak, ervaring en motivatie (vanuit professioneel vlak, als vanuit het gebied) van de centrummanager. De leergang gaat van start op 26 november en loopt over een periode van circa 6 maanden.

Gelderse aanpak COVID-19 Provincie Gelderland werkt er aan om de Gelderse economie en samenleving uit de crisis als gevolg van Covid-19 te helpen. Dat doet de provincie in deze fase van de crisis met een bedrag van 50 miljoen euro. Daarnaast werkt provincie Gelderland aan een herstelprogramma. Dat bestaat uit een pakket aan maatregelen om alle sectoren en organisaties die van groot belang zijn voor Gelderland te ondersteunen.


steengoedbenutten@gelderland.nl