Gemeenteraad wil duidelijkheid over verlengen Dingstraat

Nog geen einde aan langdurige discussie

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De gemeenteraad wil meer tijd voor het realiseren van het verlengen van de Dingstraat. Op 1 oktober vervolgde de raad de vergadering, die een week geleden was afgebroken. De oppositie bestaande uit CDA, Voor Winterswijk en D66 diende een motie in om de termijn hiervoor te verlengen. Tot nu toe was de afspraak dat de verlenging moet zijn uitgevoerd voor 2025. De oppositie denkt dat dit niet gaat lukken. De motie werd ook gesteund door de coalitiepartijen.

Al meer dan 20 jaar wordt gepraat over verlengen
Over het verlengen van de Dingstraat wordt al meer dan 20 jaar in de gemeenteraad gesproken. Het werd als de oplossing gezien om met name op de dagen dat veel Duitsers Winterswijk bezoeken het inkomende verkeer beter naar het centrum te geleiden. Het Weurden, waarover veel Duitse auto’s rijden, werd en wordt als een knelpunt gezien. Via de Parallelweg het dorp binnen komen en dan in het verlengde van de Dingstraat terecht komen op de ring rondom het centrum van Winterswijk, waaraan diverse parkeerplaatsen liggen.

Of langs het spoor?
Meteen werden ook de problemen gezien. De NS en later ProRail waren niet enthousiast over een extra gelijkvloerse spoorwegovergang. Over het realiseren van een tunnel of een brug over het hier brede spoorwegemplacement waren meteen twijfels. Voor de aanloop van beide oplossingen zou er te weinig ruimte zijn. Een tunnel zou al bij het politiebureau moeten beginnen. Daarom bedacht Henk van Duinen, toen nog eigenaar van Wamelink, zijn variant. De invalsweg aanleggen vanaf de Dingsstraat dicht langs het spoor naar de spoorwegovergang in de Wooldseweg. Deze Van Duinen-variant is later wel gerealiseerd, maar alleen voor fietsers en wandelaars.

Prioriteit leek laag te zijn
In al die jaren verdween het idee van het verlengen van de Dingstraat verschillende keren regelmatig uit de aandacht, maar het keerde ook regelmatig terug op de politieke agenda, omdat er altijd weer raadsleden bleken die het toch een goede oplossing vinden. Blijkbaar is dat niet veranderd. Hoewel het verlengen in de Meerjaren Investeringsplanning Ruimtelijke Projecten stond leek er steeds minder prioriteit aan gegeven te worden. Met NS Stations B.V. is de afspraak gemaakt dat het doortrekken van de Dingstraat voor 2025 gerealiseerd moet zijn. Dit NS-onderdeel gaat overigens slechts over een deel van het project, want het perron van het station zal moeten veranderen, indien er een gelijkvloerse oplossing komt. Wim Wassink (CDA) vindt dat vier jaar voor een verdere uitwerking van het project te krap is. Daarom wil hij met de hele gemeenteraad nu al meer tijd vragen.

Geen goedkope oplossing
Voor een daadwerkelijke realisatie zal echter ProRail de belangrijkste gesprekspartner zijn. Duidelijk is dat er dan ook een andere spoorwegovergang moet verdwijnen. Gedacht wordt aan de overgang in de Misterweg, omdat die niet als ideaal wordt beschouwd. Het verlengen van de Dingstraat verdween ook verschillende malen buiten beeld omdat die erg duur zal zijn. De kosten werden tussen de 10 en 25 miljoen geschat. Wassink denkt echter dat het nog steeds een goede mogelijkheid is. Daarom wordt burgemeester en wethouders nu gevraagd om bij de kadernota van 2021 een 'realistische planning' aan de raad voor te leggen. Wassink weet dat er nog veel onderzocht en onderbouwd moet worden. Of het een realistische oplossing is? “Na verder onderzoek kunnen we bepalen of het realistisch is”, zegt Wassink. “Een tunnel of brug is moeilijk. We willen weten wat kan. Nu treuzelt B en W te veel. Daarom is er nu de motie, want anders is het te laat.”