Rik Gommers verwacht volgend jaar begin van Zorgpark Achterhoek. Foto: RTV Slingeland
Rik Gommers verwacht volgend jaar begin van Zorgpark Achterhoek. Foto: RTV Slingeland

Belangstelling voor Park Achterhoek wordt concreter

Trekker gevonden voor project Stadstuinbouw

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Na vele jaren praten over het Park Achterhoek, aanvankelijk zorgpark genoemd, is er eindelijk sprake van serieuze belangstelling om er aan de slag te gaan. Dit blijkt uit de tussenrapportage van Rik Gommers. De ex-wethouder werd in mei aangesteld om een acquisitie- en regierol te vervullen voor het Park Achterhoek. Voor de geplande stadstuinbouw rondom de boerderij in het plangebied blijkt bijvoorbeeld Bijzonder Gewoon interesse te hebben.

Vele gesprekken met belanghebbenden en belangstellenden
Gommers had een overeenkomst met de gemeente tot 1 oktober. Uit zijn rapportage blijkt dat hij vele gesprekken heeft gevoerd met allerlei belanghebbenden en belangstellenden. De intentie is nog steeds om zorg gerelateerde activiteiten op het verkleinde zorgpark te realiseren. Gommers heeft ook gesproken met ondernemers op het Beatrixpark, die moeite hebben de aanwezige ruimte te verhuren waardoor er sprake is van leegstand. Toekomstige ontwikkelingen op het zorgpark kunnen wellicht leiden tot meer verhuur. Ook wordt het Grenslandcollege, dat binnenkort start met HBO-opleidingen en die die geleidelijk wil uitbreiden, genoemd als mogelijke huurder voor het onderdeel zorgonderwijs.

Onderzoek hoe stadstuinbouw concreet vorm gegeven kan worden
Omdat er nog steeds gesprekken gaande zijn en Gommers nog niet klaar is met zijn opdracht is de overeenkomst met hem verlengd tot 1 januari. “Ik hoop dan de eindrapportage af te kunnen leveren. Ik ga graag nog even door met dit vrijwilligerswerk.” Gommers bedoelt dat hij voor het werk niet extra betaald krijgt, omdat hij als ex-wethouder nog wachtgeld krijgt. Gommers denkt dat zijn werkzaamheden succes zullen hebben. “De ontwikkelingen komen nu in een sneller vaarwater.” Het meest duidelijk is dat voor de stadstuinbouw. Estinea is geïnteresseerd in dagbesteding in het Park Achterhoek, maar wil geen trekker zijn van het project waarbij op kleinschalige wijze groenten en fruit worden verbouwd. Die kunnen na bereiding geserveerd worden in een horeca-voorziening, die in de bestaande boerderij gevestigd kan worden. Bijzonder Gewoon wil wel trekker zijn. Bijzonder Gewoon werkt in het restaurant aan de Bossesteeg al met streekproducten. Het personeel bestaat grotendeels uit mensen met een kleine beperking, oftewel mensen die bijzonder zijn en toch gewoon. De Arrisveld B.V, de eigenaar van de gronden, onderzoekt inmiddels met Bijzonder Gewoon hoe de stadstuinbouw concreet vorm kan worden gegeven.

Tijdelijke verblijfplaats voor artsen in opleiding en stagiaires
Andere partijen zoals Mariebo en Fysio Jolien te Brake hebben interesse om zich (in de omgeving van) de stadsboerderij te vestigen. Gommers heeft eveneens met een andere aanbieder van dagbesteding gesproken. ZoZijn zoekt een locatie voor vervangende nieuwbouw voor de activiteiten die nu op drie locaties in Winterswijk plaats vinden. Het Park Achterhoek zou die locatie kunnen zijn. Volgens Gommers biedt dat weer mogelijkheden voor andere ontwikkelingen zoals woningbouw, bijvoorbeeld op de locatie de Helmhorst. Daarnaast is het nog steeds de bedoeling om een tijdelijke verblijfplek voor artsen in opleiding, co-assistenten en stagiaires te realiseren in de nabijheid van hun werkplek, het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB). Het ziekenhuis zal hiervoor de behoefte inventariseren. Gommers heeft nog geen gesprekken kunnen voeren met het SKB. “Ze zijn nu vooral met zichzelf bezig.”

Ergens volgend jaar eerste schop in de grond
Wanneer de eerste schop in de grond kan weet Gommers nog niet. Er wordt immers nog gewerkt aan een bestemmingsplan voor het gebied. Er loopt ook nog een jaar rond natuuronderzoek dat dit jaar nog wordt afgerond. Daaruit zal blijken of er bijzondere soorten voorkomen, waarvoor speciale maatregelen moeten worden genomen. Ook is er over de manier van aanbesteden nog geen duidelijkheid. Gaat de gemeente dit doen of de eigenaar Arrisveld B.V.? In het laatste geval kan het sneller gaan. “Ergens volgens jaar verwacht ik wel dat er begonnen kan worden”, zegt Gommers. Wanneer de plannen concreter zijn zal er ook weer gesproken worden met de omwonenden. “Ik heb zeker het vermoeden dat een concrete invulling tot minder weerstand zal leiden.”

Trekker gevonden voor ontwikkeling stadstuinbouw rondom boerderij Arrisveld