Binnenkort ander plan voor cultuurkwartier aan het Weurden. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Binnenkort ander plan voor cultuurkwartier aan het Weurden. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Plan voor cultuurkwartier aan Weurden wordt aangepast

Wethouder komt met nieuwe visie op musea in Winterswijk

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het cultuurkwartier zal er anders uitzien dan in de oorspronkelijke opzet. Daar werd in het afgelopen half jaar al veel over gespeculeerd. Wethouder Henk Jan Tannemaat bevestigde het tijdens het persgesprek over de begroting van 2021, waarin alle wethouders de opvallende punten uit hun portefeuille toelichtten. Tannemaat wilde nog niet al te veel over het cultuurkwartier vertellen, omdat projectontwikkelaar Explorius op donderdag 8 oktober eerst het aangepaste plan zal presenteren aan de gemeenteraad.

'Duidelijk dat niet alles gaat zoals bedoeld'
Na de presentatie zullen burgemeester en wethouders pas uitgebreid inhoudelijk reageren en daarna zal er in een commissievergadering met de raad over worden gesproken. “Het is duidelijk dat niet alles gaat zoals bedoeld.” Explorius voerde in 2018 een haalbaarheidsstudie uit en presenteerde twee scenario’s. De gemeenteraad koos in februari 2019 voor het scenario, waarin het huidige pand van Boogie Woogie zal worden gesloopt. Aan het Weurden zou een nieuw gebouw verrijzen met ruimte voor Boogie Woogie, de Openbare Bibliotheek en een bioscoop. In het plan was ook plek voor woningbouw. Explorius werd gevraagd het verder uit te werken. Afgelopen januari werd bekend dat voor een nieuwe bioscoop in Winterswijk geen gegadigde gevonden kon worden. Wethouder Wim Aalderink, die toen nog wethouder was, verwachtte dat Explorius in april met een aangepast plan zou komen. Wethouder Tannemaat gaf in de raadsvergadering van juni aan, dat hij verwachtte dat dit na de zomervakantie zou worden.

Aangepast plan eerst aan de gemeenteraad presenteren
“Dat het bioscoopgedeelte een andere invulling zal krijgen was al bekend. Dat heeft Explorius gedaan”, zei wethouder Tannemaat. Het was de bedoeling dat er bij het cultuurkwartier een parkeergarage zou worden aangelegd met daarboven op een park. “Het is gebleken dat de locatie op een van de laagste plekken in Winterswijk ligt”, zei de wethouder. “Dat betekent dat er eerst een bak gemetseld moet worden.” Zonder bak zijn er teveel problemen met grondwater. “Dat kost meer dan gedacht. Dat betekent dat er andere keuzes gemaakt moeten worden. Het wordt niet het plan dat afgesproken is met de gemeenteraad. Als er iets verandert in het plan moet het dan ook eerst aan de raad worden gepresenteerd.”

Nieuw plan Terra Temporalis
Wethouder Tannemaat kondigde ook aan dat er een nieuwe visie betreffende de musea in Winterswijk komt. Dat wordt een herijking van de visie die ruim tien jaar geleden leidde tot de ontmanteling van Museum Freriks. Om het museumaanbod aantrekkelijker te maken werd toen gekozen voor een museum over geologie en landschap bij de Steengroeve, voor de Villa Mondriaan en voor het onderbrengen van de collectie van Freriks in de Museumfabriek aan de Laan van Hilberlink. En in een nieuw museum in de Meddosestraat. De Villa Mondriaan is inmiddels een succes. Het museum bij de Steengroeve is er nog niet. Als opstapje zal eerst het bezoekerscentrum Terra Temporalis gebouwd worden. “De initiatiefnemers zijn nog steeds aan het praten met de omwonenden. Er is nog geen subsidieaanvraag bij de provincie gedaan. Dit kwartaal nog komt er eerst een nieuw plan.” De gemeente heeft eerder al een miljoen euro gereserveerd voor de cofinanciering voor het realiseren van het bezoekerscentrum.

Wethouder
denkt aan
een elektrische
bus die 'de
stukken naar
de mensen toe
brengt'


'Wereld van Wenters brengt niet wat er van werd verwacht'
B en W heeft al eerder aangekondigd te willen bezuinigen op het budget van de Wereld van Wenters vanaf 2022. “Het brengt niet wat er van werd verwacht”, zegt Tannemaat. De bezoekersaantallen zijn te laag gebleven. Dat leidt nu tot nadenken over een andere opzet. “Het museum heeft een mooie collectie. Denk aan de schilderijen en tekeningen van Max van Dam. Daar kan veel meer mee worden gedaan.” De wethouder denkt aan een elektrische bus die 'de stukken naar de mensen toe brengt'. Gedacht wordt aan het exposeren op telkens andere locaties. Dat zal in overleg gaan. “De Vereniging het Museum heeft 900 leden en veel vrijwilligers. Die willen we niet negeren.” De nieuwe integrale museumvisie zal in 2021 gepresenteerd worden.