Grenscorrectie

Ons land worstelt met problemen. Het valt nietmee om goede oplossingen te vinden. Zeker als het om grote problemen gaat kent ons land vele deskundigen. Uit hun grote hoeveelheid opmerkingen komt niet meteen een eenduidige denkrichting naar voren. Ook ik ben zo nu en dan graag bereid als constructief burger mee te denken.

Maakt u zich geen zorgen, ik ben niet opeens virusdeskundige geworden. Er zijn niet veel onderwerpen, waarvan ik genoeg weet om er iets zinvols over op te merken. Als het om natuur gaat durf ik dat aan. Een van de grote problemen waarvoor de regering in Den Haag geen goede oplossing weet te vinden is de stikstofproblematiek. Meteen herhaal ik dat het niet om de stikstof in de lucht gaat, maar om de stikstofverbindingen uitgestoten door vervoer, huishoudens, bedrijven en de landbouw. Het is teveel. Kwetsbare natuur verdraagt dat niet.

Net als elke probleem wordt het ontkent door een aanzienlijk aantal burgers. Helemaal aan de andere kant van de meningenlijn staan bezorgden, die vrezen dat natuur definitief verdwijnt als er niet snel een fundamentele oplossing komt. Die is gemakkelijk samen te vatten: minder verkeer, minder industrie, minder vee en minder mensen.

Intussen probeert de minister van landbouw van alles te bedenken om met een begin van de oplossing te komen. Dat lukt nog niet. Ze krijgt daarbij niet altijd even behulpzame tips van deskundigen, die uiteindelijk helemaal niet zo deskundig blijken te zijn. Zo werd gezegd dat er een aantal van die vervelende Natura2000-gebieden geschrapt kon worden. Daar zijn er toch genoeg van? Ik wist meteen dat dit niet kon en in Den Haag wisten ze dat ook. Toch moest het onderzocht worden. De uitkomst veranderde niet: het kan niet.

Omdat ik de minister succes gun, heb ik toch een manier bedacht om het aantal Natura2000-gebieden te verminderen. Door een grenscorrectie kunnen het er in ieder geval met vier minder worden. Die vier liggen in Winterswijk. Deze gemeente is al aan drie kranten door Duitsland omgeven en inwoners zoals ik voelen zich al een halve Duitser. Bovendien is Winterswijk op marktdagen al Duits.

Een tweede grenscorrectie is ook nodig. Het Vragenderveen moet Oost Gelre aan de buurgemeente overdragen. Zo liggen na grenscorrecties de vier Natura2000-gebieden geheel in Duitsland. Dat heeft voordeel voor Winterswijkse boeren, want zeggen zij, in Duitsland zijn regels minder streng. Voor de boeren in omliggende gemeenten heeft het eveneens voordelen. Bij een vergunningaanvraag is er geen kwetsbaar gebied meer waar rekening mee gehouden hoeft te worden. Hoe simpel kan het oplossen van een (regionaal) probleem soms zijn?