Bladbokash uit eigen gemeente

WINTERSWIJK - De gemeente Winterswijk start een pilot om van herfstbladeren bladbokashi (bladaarde) te maken.

Elk najaar verzamelt ROVA vele tonnen herfstblad uit de openbare ruimte. Dit blad wordt nu met vrachtwagens afgevoerd naar een erkende verwerker elders in Nederland. Het blad wordt hier tot compost verwerkt. Na verwerking wordt waar nodig weer compost ingekocht voor bemesting van groenvakken. Deze manier van bladverwerking kent veel transportkilometers. Ook wordt veel organisch materiaal de gemeente uitgevoerd.

Bokashi
ROVA heeft samen met de gemeenten Oost Gelre en Winterswijk gekeken op welke andere manier het vrijkomende herfstblad duurzamer verwerkt kan worden en of er een circulaire kringloop kan worden opgezet. De oplossing is hiervoor is om van het herfstblad bladbokashi te maken. Met de bokashimethode wordt het herfstblad met behulp van bacteriën gefermenteerd. Nadat het blad is versnipperd worden er bacteriën toegevoegd en wordt de bladbult luchtdicht afgesloten en doen de bacteriën hun werk. Na 12 weken is het organische product gereed om te verwerken.

Pilot van 5 jaar
De pilot heeft een looptijd van 5 jaar. Vakken waarin bladbokashi wordt toegepast, worden in deze jaren gemonitord. Er wordt gekeken naar effecten op bodemstructuur en vochthuishouding. De verwachting is dat door toepassing van de bladbokashi de beplanting vitaler en groeikrachtiger wordt. Door verbetering van bodemstructuur zal de vochthuishouding in de bodem beter worden waardoor de beplanting langer de beschikking heeft over vocht. Hierdoor zal de beplanting minder snel uitvallen in warme en droge zomers.

Door deel te nemen aan de pilot wordt het vrijkomende herfstblad op een duurzame wijze binnen de gemeente verwerkt. De bladbokashi zal worden verwerkt in de plantsoenen. Het dient als humeuze meststof bij aanleg van plantvakken. Bovendien kunnen bestaande groenvakken ook worden bemest met bladbokashi om deze vitaal te houden. Hiermee ontstaat een circulaire kringloop.