Pleidooi voor een fietspad langs het begin van de Waliënseweg

Gemeenteraad omarmt burger-initiatief

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De realisatie van een fietspad langs de Waliënseweg lijkt na de raadsvergadering van donderdag 24 september een flinke stap dichterbij. Alle raadsfracties spraken zich positief uit over het burgerinitiatief van Lars Duistermaat. Wethouder Henk Jan Tannemaat zal het plan nu nader laten bekijken en beloofde nog dit jaar (“Voor Sinterklaas”) met een voorstel terug te komen bij de gemeenteraad.

Al vele jaren vraag naar fietspad
Over een fietspad langs de Waliënseweg naar de Openbare Basisschool ’t Waliën is in het verleden al vaker gesproken in de gemeenteraad. Er was al eens sprake van een tracé vanaf de Jachthuisweg met een fietsbrug over de Ratumsebeek, door het Jachthuisbos en dan langs de Waliënseweg. Dat plan was echter te duur en is nooit tot uitvoering gekomen. Intussen bleef de weg door de vele auto’s en landbouwwerktuigen onveilig voor de kinderen, die op de fiets naar school gingen. Langs de weg lag tussen de bomen al een smal paadje, dat ooit als fietspad werd gebruikt. Dat was echter al vele jaren onbegaanbaar en hoogstens geschikt voor wandelaars.

Iedereen voelt zich betrokken bij 'vloeiblaar' plan
Lars Duistermaat heeft nu gebruik gemaakt van de mogelijkheid van een burgerinitiatief. Zo’n initiatief moet ondertekend zijn door 50 inwoners van de gemeente. In de raadsvergadering lichtte hij toe waarom er een fietspad moet komen. Hij noemde het geen nieuw fietspad, want er was altijd al een fietspad. “Dat is nu onzichtbaar geworden, dat willen we in ere herstellen.” Het eerste deel van de Waliënseweg is verreweg het drukste gedeelte van de weg en daarom is de noodzaak voor een fietspad daar het grootst. Hij denkt aan een semi-verhard fietspad vergelijkbaar met het pad dat bij ’t Hilgelo of langs de Wooldseweg ligt. “De aanwonenden zijn welwillend”, deelde hij mee. Hij noemde het plan nog vloeibaar. “Er is nog voldoende ruimte voor ideeën.” Het plan komt er op neer dat het bestaande fietspad een semi-verharding krijgt. Dat pad loopt niet helemaal tot aan de school. Over oplossingen voor het resterende deel wordt nog nagedacht. Ook is er de wens dat er een fietspad van 1,5 meter aan beide kanten van de weg komt, aan beide kanten tussen de bomen. “Er is al volop medewerking”, zei Duistermaat. “Iedereen voelt zich betrokken. Samen gaan we er een succes van maken.” Duistermaat had ook al een indicatie van de kosten: ongeveer 38.000 euro. Tannemaat waarschuwde om niet meteen te denken, dat dit dan ook het bedrag wordt. Later dit jaar zal blijken hoe snel aanleg mogelijk is en hoeveel die werkelijk kost.