WBE Winterswijk wil wildspiegels langs provinciale wegen

Doel: Aantal aanrijdingen verminderen

WINTERSWIJK - Wildbeheereenheid (WBE) Winterswijk sprak donderdag 24 september in tijdens d gemeenteraadvergadering Winterswijk. Doel was de Winterswijkse politiek te informeren over de tientallen onnodige aanrijdingen met wild langs provinciale wegen.

Winterswijk heeft een van de grootste dichtheden aan reeën in Nederland. Er leven in het voorjaar rond de 1000 reeën binnen de gemeente grenzen. Dit is prachtig voor iedereen die van natuur en wildlife houdt en zorgt voor veel enthousiasme bij toeristen. Er is echter ook een probleem met deze hoge dichtheid. Elk jaar worden tussen de 50 en 100 reeën aangereden. Dit heeft in de afgelopen 10 jaar geresulteerd in ruim €2,3 miljoen aan schade aan voertuigen.

Elk jaar worden
er tussen de
50 en 100
reeën
aangereden


Preventieve maatregelen
Sinds 2013 staan er langs de gemeentewegen zogenaamde wildspiegels op plekken waar aanrijdingen vaak plaatsvinden of het risico daarop aanwezig is. Deze 800 spiegels zijn gefinancierd door de gemeente en de Rabobank en zijn geplaatst en worden onderhouden door leden van de WBE. Sinds het plaatsen in het voorjaar van 2013 zijn op deze zogenaamde 'hotspots' duidelijk minder aanrijdingen. Soms tot 70% lager. Het merendeel van de resterende aanrijdingen op deze wegen vindt dan ook nog plaats tijdens daglicht, wanneer de spiegels geen effect hebben.

Op de provinciale wegen (N318 Misterweg en N319 Kottenseweg/Groenloseweg) mag de WBE van de provincie geen spiegels plaatsen. "Dit is al meer dan 10 jaar onderwerp van discussie, maar het wegendistrict van de provincie verschuilt zich telkens achter allerlei bureaucratische regels en argumenten als 'het is niet wetenschappelijk bewezen dat spiegels werken'. Als gevolg daarvan sneuvelen elk jaar onnodig tussen de 15 en 30 reeën op deze wegen en worden automobilisten geconfronteerd met schade en schrik", schrijft WBE in een persbericht.

De WBE verzocht bij de inspraak de politieke partijen in de gemeenteraad hun politieke contacten bij de provincie te informeren en te bevragen over bovenstaande situatie. Aan het college wordt gevraagd om de verantwoordelijke gedeputeerde binnen de provincie Gelderland om opheldering te vragen.