Regisseur Jasper Verheugd (l) en regie assistent Werner Welslau hebben afgelopen weekeinde meer dan 160 mensen, die auditie kwamen doen voor 'De Freule', beoordeeld. Foto: Lineke Voltman
Regisseur Jasper Verheugd (l) en regie assistent Werner Welslau hebben afgelopen weekeinde meer dan 160 mensen, die auditie kwamen doen voor 'De Freule', beoordeeld. Foto: Lineke Voltman

Veel belangstelling voor audities ‘De Freule’

WINTERSWIJK - Afgelopen weekeinde zijn in theater De Storm de audities gehouden voor de bijrollen in uitvoering van de symfonische rockopera ‘De Freule’ in het Steengroevetheater in augustus 2021. ‘De Freule’ gaat over het turbulente leven en de tragische dood van Judith van Dorth. Zaterdagochtend om 10.00 uur begonnen de audities en die duurden tot zondagmiddag.

Door Lineke Voltman

Regisseur Jasper Verheugd en regieassistent Werner Welslau beoordeelden elk uur een groep spelers, zangers of dansers op het podium van de grote zaal van het theater. De auditanten voor bijrollen hadden van tevoren opdrachten gekregen in de vorm van een dialoog, monoloog of zangnummer. In totaal hebben zich ruim 160 mensen aangemeld, waaronder acteurs, zangers, dansers en figuranten. Volgens Verheugd is het niveau van de auditanten goed. “Voor de coronacrisis hebben we ook al een auditie gehad, daar waren veel minder mensen en ook het niveau was lager.” Op de vraag of belangstellenden zich nu nog kunnen aanmelden zegt Verheugd: “Voor de bijrollen niet meer maar figuranten kunnen zich nog wel opgeven. En natuurlijk zijn er veel vrijwilligers nodig voor of achter de schermen, van sjouwhulp tot parkeerwachter en van gastvrouw tot tribunebegeleider. Opgeven hiervoor kan via vrijwilligers@steengroevetheater.nl

De hoofdrollen in ‘De Freule’ worden gespeeld door Musical Award Winnaar Renée van Wegberg als freule Judith en rockzanger Martin van der Starre als Engelbert Croockeus.

Verhaal van een robuuste vrouw
Verheugd is gevraagd door het bestuur van de Stichting Steengroevetheater om deze keer de voorstelling te maken nadat Jasper Korving het tien jaar had gedaan. “Uiteraard vond ik het heel leuk dat ze mij vroegen. Ik heb de opleiding muziektheater gedaan op het conservatorium in Tilburg en daarna acht jaar gewerkt in België waar ik veel geleerd heb op het gebied van regie en schrijven Daarnaast heb ik ervaring met locatieprojecten in Almelo en Hengelo. Na allerlei suggesties zijn we uitgekomen bij het verhaal van de Freule van Dorth. Ik kende het verhaal niet maar ben me er uiteraard in gaan verdiepen via internet en boeken. Het is een ontzettend interessant verhaal van een robuuste vrouw, die aan het eind van haar leven in Winterswijk is geëxecuteerd. Bij het schrijven van het script heb ik zoveel mogelijk de verhaallijn aangehouden maar we hebben er ook eigen dingen aan toegevoegd, want het is wel theater. Ook de chronologische volgorde is hier en daar aangepast wat het theatrale ten goede komt.”

Aanpassingen voorstelling
Dat de voorstelling een jaar is uitgesteld gaf Verheugd wel de mogelijkheid om, hoewel het script en de muziek klaar waren, toch nog aanpassingen te doen om een nog interessantere voorstelling te maken. Voor het geval de coronamaatregelen in augustus nog van kracht zijn heeft de organisatie drie alternatieve plannen klaar liggen. Verheugd: “In juni beginnen we met repeteren en dan weten we ook meer hierover. Daar is het nu nog te vroeg voor.

De voorstellingen worden gehouden op dinsdag 10, woensdag 11, vrijdag 13 en zaterdag 14 augustus in het Steengroevetheater. Meer informatie staat op de website.


www.steengroevetheater.nl