Minder WW-uitkeringen in de Achterhoek

ACHTERHOEK - Eind augustus verstrekte UWV 4.084 WW-uitkeringen in de Achterhoek. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 45 uitkeringen (-1,1%). Landelijk was de daling met 3% nog wat sterker dan in deze regio. De daling in de Achterhoek is breed gespreid over sectoren, uiteenlopend van landbouw en bouw tot handel, logistiek, zakelijke diensten en zorg & welzijn.

Net als vorige maand was er een sterke toename van het aantal WW-uitkeringen te zien in het onderwijs. Na de zomervakantie trekt dat normaal gesproken weer bij.Ten opzichte van een jaar geleden ligt het aantal WW-uitkeringen een stuk hoger. Het verschil is 708 uitkeringen, ofwel een toename van 21%. Landelijk was de stijging met 23,3% nog wat sterker dan in de Achterhoek.
Met de coronacrisis is de spanning tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in de Achterhoek flink afgenomen. In 2018 en 2019 was de Achterhoekse arbeidsmarkt als geheel krap. Dat wil zeggen dat er relatief weinig werkzoekenden waren in verhouding tot het aantal vacatures. In de eerste helft van 2020 is de werkloosheid toegenomen en het aantal vacatures is fors gedaald. Daardoor is de spanning op de regionale arbeidsmarkt nu gemiddeld, dus vraag en aanbod zijn meer in evenwicht. Er zijn echter wel grote verschillen, niet alleen tussen beroepsgroepen onderling, maar ook binnen beroepsgroepen.