Kiezen voor een mix van wind- en zonne-energie. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Kiezen voor een mix van wind- en zonne-energie. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Gelderse huishoudens zijn relatief duurzaam

REGIO - Energiebedrijf Vattenfall publiceerde onlangs de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten. Er is hiermee inzichtelijk gemaakt hoe huishoudens duurzaamheid toepassen in en om het huis. Op basis van de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten kan Gelderland zich een duurzame provincie noemen.

Vattenfall stelde de index samen op basis van de meest recente data van Rijkswaterstaat, het Centraal Bureau voor de Statistiek en Cobra Groeninzicht.
De meeste duurzame gemeenten in de Duurzaamheidsindex, scoren relatief gezien het hoogst met betrekking tot: het aantal zonnepanelen, het aantal ISDE subsidieaanvragen en de mate van verstening. Op het gebied van duurzaamheid, doen Gelderse huishoudens het 30% beter dan landelijk gemiddeld. Friesland komt er als duurzaamste provincie van Nederland uit. Huishoudens passen hier ruim drie keer vaker duurzaamheid toe in en om het huis (3,1). Op basis van de Duurzaamheidsindex zijn West Maas en Waal (3,1), Oldebroek (2,6) en Oost Gelre (2,6) het meest duurzaam. In Nijmegen heeft men juist de grootste inhaalslag te maken, wat duurzaamheid betreft. Huishoudens doen het hier 90% minder goed dan landelijk gemiddeld.

In totaal heeft 9% van alle Nederlandse huishoudens zonnepanelen op het dak. Gelderland scoort met 10,7% daarom bovengemiddeld goed wat zonne-energie betreft. In Gelderland zijn huishoudens in West Maas en Waal het meest begaan met (zelf) opwekken van energie middels zonnepanelen. Hier heeft liefst 23,2% van de huishoudens zonnepanelen. Per Gelderse gemeente zijn de verschillen in de zonnepanelen-index echter fors; zoals te zien is in de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten. Tuinen in Gelderland relatief groen Verstening van tuinen is, met oog op duurzaamheid en milieu, ongunstig te noemen. Ondanks dat verstening er in bepaalde mate aanwezig is, is Gelderland een relatief 'groene' provincie. Gelderse tuinen zijn namelijk voor ‘slechts’ 33,6% versteend; dit is significant minder dan het landelijke gemiddelde van 39,8%. In Nederland spant Flevoland de kroon met een versteningsgraad van 63%. Alle 6 gemeenten binnen deze provincie zijn minder ‘groen’ dan het Nederlands gemiddelde.