Offred

Je leeft in een land waar de vrijheid groot is en elke man en vrouw, ongeacht geaardheid en geloof, gelijke kansen heeft. De welvaart zorgt voor welzijn, maar leidt ook tot individualisering. Als iedereen het goed heeft, hoef je niet meer voor elkaar te zorgen.

Er worden amper kinderen geboren, zelfs de bodem is onvruchtbaar geworden. De maatschappij dreigt aan haar eigen succes ten onder te gaan, tijd voor radicale veranderingen. Een groep visionairs werpt zich op en herstelt de orde: mannen zijn de baas, vrouwen zijn ondergeschikt. En voor de rest: law and order.

Afgelopen zomer maakte ik kennis met The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood en ik werd erdoor gegrepen: beklemmend, spannend, deprimerend.

Het vertelt het verhaal van een dienstmaagd die als slaaf en broedmachine wordt ingezet in een wereld vol onderdrukking, angst en ongelijkheid.

De verwrongen kijk op de samenleving waarin subtiel steeds meer dwingende maatregelen komen ten nadele van vrouwen, is niet mijn visie. Saillant detail is dat de schrijfster zich heeft laten inspireren door de realiteit: wereldoorlogen, slavernij, kolonisering, milieuvervuiling en verketteringen in naam van God.

Want in het verhaal wordt de macht ontleend aan de Bijbel: Jacob en zijn slavin Bihla, die draagmoeder werd (tegen wil en dank?) van de kinderen van Rachel. Lees het maar in Genesis 30. En hoewel ik het boek en de serie prachtig vind, is het slechte reclame voor het christendom. Want als dit de manier is om kennis te maken met wat er in de Bijbel staat dan komen er geen fans bij, ben ik bang!

Toch raad ik je aan de serie op Videoland of Fox te zien, of het boek te lezen. Het laat je nadenken over de wereld om je heen, over geloof en vertrouwen en wat we als mensen elkaar aandoen. Je kunt deze het komend jaar gebruiken voor je boekenlijst op het voortgezet onderwijs, volgens mij.

Nog één kanttekening: verwar het alsjeblieft niet met de bedoelingen van ‘het’ Boek. Daarin staat geen somber verhaal, maar verhalen van hoop, liefde en vertrouwen. Pak die er ook eens bij, zou ik zeggen!

Leander
voor reacties: 06-14847818