Afbeelding

Open brief: Cultuur Kwartier

Aan de wethouder Cultuur van Winterswijk, de heer H.J. Tannemaat

Geachte heer Tannemaat,

Hartelijk dank voor uw uitnodiging voor de Kick Off-bijeenkomst op 14 september a.s. waar het onderwerp Centrum Visie ter sprake komt. Maar ik kan daar helaas niet het woord voeren en daarom stuur ik u deze open brief, zodat u en andere belangstellenden geïnformeerd zijn.

Bij een onderwerp als Centrum Visie mag het Cultuur Kwartier zeker niet ontbreken en daarom deze brief. Voor de huidige invulling van het Cultuur Kwartier is door het bureau Explorius voorzien in een schets met veel woningen en ook nog een muziekschool en een bibliotheek. Dit een Cultuur Kwartier noemen is nogal overdreven. Om het Kwartier meer leven in te blazen stel ik voor de grootse plannen van Terra Temporales voor een multifunctioneel bezoekerscentrum bij de Steengroeve naar het dorp te halen. Het huidige markante gebouw van Boogie Woogie zou je kunnen uitbreiden met een mooi en origineel ontworpen extra vleugel, zodat een Geologisch centrum, een bibliotheek en een muziekinstituut onder één dak kunnen komen. Ook kan daar ruimte zijn voor een museum café. In de gehoorzaal kunnen muziek- en toneeluitvoeringen gegeven worden, maar ook lezingen over geologie en andere interessante onderwerpen. Ook kunnen daar de repetities gehouden worden van het jaarlijks terugkerend Steengroeve theater. Bezoekers voor de Steengroeve kunnen in dit centrum uitleg krijgen over de historie van onze fascinerende bodem en de opgegraven fossielen bewonderen om daarna goed voorbereid de groeve te kunnen aanschouwen. De entree van dit vernieuwde gebouw krijgt een mooie mozaïekvloer als knipoog naar het verleden. Het geld dat de gemeente reeds heeft toegezegd aan Terra Temporales, plus het geld voor het omleggen van de toegangsweg en het bouwrijp maken van de kavel, is samen ongeveer 2 miljoen euro. Dat is een mooi bedrag om het Cultuur Kwartier een impuls te geven. Om te beginnen moet er een wedstrijd uitgeschreven worden om architecten te stimuleren met een mooi plan te komen.

Bij de groeve kan worden volstaan met een eenvoudig bezoekerspaviljoen in lokale stijl, dat weinig verstoring van de natuur en overlast aan bewoners gaat geven. In de dorpskern ontstaat meer economische activiteit, maar het zo geroemde mooie en rustige buitengebied van Winterswijk blijft door dit plan zoveel mogelijk onaangetast.

Bernard Colenbrander