Eva Schipper en Erik Legters in de distilleerderij. Foto: eigen foto
Eva Schipper en Erik Legters in de distilleerderij. Foto: eigen foto

Distilleerderij de Bronckhorst: 'Da mo'j gewoon 's pruuven'

Zomeractiviteiten voor jongeren, deel 9

Door Eva Schipper

ZELHEM - Midden in het Achterhoekse landschap, tussen de Dahomeys (een dwergrundersoort) en naast de graanakkers bevindt zich Distilleerderij de Bronckhorst. Deze week bezocht ik met Hidde en Vincent de enige distilleerderij van de Achterhoek, waar meester distillateur Erik Legters ons vol passie alles vertelde over zijn sterke drank. De distilleerderij is iedere zaterdag vanaf 13.00 uur geopend en is goed te bereiken met het openbaar vervoer. De distilleerderij is te vinden aan de Kroezekampweg 1a. Via het treinstation Doetinchem gaat er een bus naar het centrum van Zelhem. Vanaf daar is het nog ongeveer tien minuten lopen.

Veel mensen van mijn leeftijd zullen denken, dat dranken zoals whisky en jenever voor oude mensen zijn. Toch zit er veel meer achter dan we van te voren dachten. Volgens Erik ligt het probleem vaak bij de eerste ervaring met de drank. In tegenstelling tot veel andere merken werkt Erik niet met kunstmatige aroma's. Erik verkrijgt al zijn aroma’s van grondstoffen uit de Achterhoek. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan granen, mouten, fruit en kruiden. Voordat Erik de juiste smaken bij elkaar heeft is hij anderhalf jaar verder met proeven, experimenteren en distilleren. Dit zegt wel iets over de ambachtelijkheid van het vak.

Het bedrijf van Erik is gericht op vertrouwen en op het geven van advies. Zoals hij het zegt: 'Da mo’j g’woon ‘s pruuven'. Als eerste Nederlander volgde Erik de opleiding tot distillateur in België. Naast dat het voor scheikundestudenten mega interessant is, is een bezoek aan de distilleerderij volgens Erik ook aan te bevelen voor koks in opleiding. In het bedrijf van Erik leer je ontzettend goed werken met verschillende smaken en aroma’s. Dit is volgens hem eigenlijk onmisbaar in het curriculum van een kok.

De eerste echte whisky van Erik zal aankomende lente gebotteld worden. De naam whisky mag namelijk pas na drie jaar worden gegeven aan de drank. Tot die tijd dient de drank in een houten te vat te rusten. Wanneer de drank precies klaar is weet Erik nog niet. “De drank is altijd pas af, als het af is. Het is een natuurlijk proces dat ik niet ga beïnvloeden.”

Iedereen is welkom om op zaterdag langs te komen in de distilleerderij. Naast sterke dranken verkoopt Eric ook bijzondere wijnen en bieren. Allemaal zijn ze zeer zorgvuldig uitgekozen op smaak en eerlijkheid. Eerlijkheid is waar Eric voor staat: “Heerlijk is eerlijk en vice versa.”

De geringe afstand van de bezoeker tot het proces is uniek. Als bezoeker zit je namelijk letterlijk in de distilleerderij. Erik heeft er voor gekozen om de flessen helemaal transparant te maken. “Ik heb geen zin om geheimzinnig te doen, het product dat ik maak, mag zeker zichtbaar zijn in de fles.” Erik biedt gasten ook de mogelijkheid om er een barbecue-middag of -avond van te maken.
Voor een bijzonder en eerlijk verhaal kan je bij Erik terecht. Laat je verrassen en geniet van de Achterhoekse smaken.