Het Guldenhuis is ere hersteld. Trotse eigenaar Peter Stemerdink. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het Guldenhuis is ere hersteld. Trotse eigenaar Peter Stemerdink. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Aangepaste uitreiking Monumentenprijs door coronavirus

Vervolg van de voorpagina

Henk: “Het was moeilijk kiezen dit jaar. We hebben verschillende gerestaureerde objecten bezocht en uiteindelijk hielden we drie genomineerde locaties over. Het is toch gelukt om tot een keuze te komen.”

Opknappen in stijl
Als eerste werd het opknappen van de toren van de Jacobskerk genoemd. Deze is eigendom van de gemeente. Naast onder meer het aanbrengen van nieuwe stenen en het vervangen van het voegwerk, werd ook het uurwerk onder handen genomen en het haantje -schoongemaakt en wel- opnieuw geplaatst. De tweede genomineerde was het Keunenhuis in het Woold. Hier hebben Nel Schellekens en Henk den Herder een culinaire proeftuin geschapen. Daarvoor werd het pand, eigendom van Natuurmonumenten, opgeknapt met veel originele materialen. Doel was alles zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen en in stijl te realiseren. Zelfs het behang is er speciaal voor uitgezocht.

Guldenhuis
De derde genomineerde was Het Guldenhuis van Peter en Susanne Stemerdink. Dat was een verwaarloosde boerderij aan de Guldenweg in het Woold. Vroeger heette deze Holthuisbosch. Peter: “Als ik vier jaar geleden, toen we het kochten, had gezegd dat we in 2020 de Monumentenprijs zouden winnen, had iedereen mij voor gek verklaard. Ik ben er drie jaar lang, bijna dagelijks, mee bezig geweest en heb het meeste zelf gedaan. Gelukkig had ik ook een goede aannemer. We hadden drie uitgangspunten: het herstel moest cultuur-historisch verantwoord en energie neutraal zijn en de landschapswaarde verhogen.” De jury was van mening dat bij het Guldenhuis de grootste prestatie was geleverd. Van een vervallen boerderij naar een mooie woonstee.

Leermonumenten
Het thema van de Monumentendagen 2020 is ‘Leermonumenten’. Rudi Spiecker heeft een presentatie gemaakt van zo’n tachtig foto’s van gebouwen die met onderwijs in Winterswijk te maken hebben. Deze is te zien in de Wereld van Wenters en ook op zaterdag 12 en zondag 13 september te bezichtigen. Van de buitenkant tevens te zien in de etalage.