Vertrek Bijar Altalabani bij Santiz voor velen een verrassing

WINTERSWIJK - Met het vertrek van Bijar Altalabani vertrekt binnen een jaar tijd een derde bestuurder bij Santiz. Volgens de verklaring afgegeven door Santiz, acht Altalabani na een bewogen periode de tijd rijp om ruimte te maken voor een nieuwe bestuurder. Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) gaat een nieuwe fase in en daarbij past, dat er ook een nieuwe bestuurder komt, die zich gaat toeleggen op het plan voor de verdere toekomst van het SKB. Per 1 september aanstaande legt Altalabani zijn functie neer en gaat hij zich oriënteren op een andere functie.

Door Clemens Bielen

De Raad van Toezicht van Santiz waardeert en respecteert de keuze van Altalabani, dankt hem voor zijn inzet voor Santiz en wenst hem veel succes in zijn verdere loopbaan. Er zal met voorrang worden uitgekeken naar een tijdelijke opvolger. Nadere mededelingen wil Santiz op dit moment niet kwijt en ook de heer Altalabani zelf is niet voor commentaar bereikbaar.

Reacties van betrokkenen

Voor velen kwam de beslissing als een verrassing.

Joost de Ruijter, lid van de werkgroep om te komen tot een zelfstandige cliëntenraad voor het SKB betreurt het vertrek. “Jammer, een aimabele man, die een groot draagvlak onder het personeel genoot, ik had het niet zien aankomen en had nog graag langer met hem gewerkt. Maar ‘wij’ (de werkgroep mag zich formeel gedragen als een cliëntenraad) respecteren de beslissing van de heer Altalabani.”

Bij monde van Henri Walterbos, laat ook de Vereniging Belangenbehartiging Medewerkers SKB weten verrast te zijn: “Altalabani genoot de steun en het vertrouwen van de vereniging. Hij heeft een moeilijke periode gehad en zich ingezet voor het SKB. Jammer dat hij vertrekt.”
Volgens Walterbos is met bestuursvoorzitter van Santiz, Jeltje Schraverus, afgesproken dat de vereniging betrokken zal worden bij het aantrekken van een nieuwe bestuurder.

Loes ten Dolle, fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Winterswijk, die als eerste de zorgen rond de juridische fusie tussen het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het SKB in Winterswijk in de openbaarheid bracht, begrijpt zijn vertrek: “Nu de beide ziekenhuizen bezig zijn met ontvlechting (medische staf, ondernemingsraad, cliëntenraad en bestuur) is het misschien goed om iemand neer te zetten met een nieuwe visie, en dat vind ik een verstandige keuze. Ik had geen probleem met de heer Altalabani, integendeel, maar ik begrijp wel zijn keuze. Het is moeilijk te beoordelen of het nu per definitie iets goeds betekent.” Waarom er gezocht wordt naar een tijdelijke opvolger is ook haar onbekend, maar spoed bij het invullen van de vacature vindt zij wel belangrijk.

Ten Dolle: “Wat mij betreft is het interessant om te kijken of wij daar als gemeente een rol kunnen spelen door iemand naar voren te kunnen schuiven.”