September: maand van het Monument

REGIO - In het tweede weekend van september vindt jaarlijks de Open Monumentendag plaats. Normaliter openen monumentale panden dan hun deuren. Dit jaar is het anders. In plaats van een bezoek aan een monument, komt het monument dit jaar naar de mensen toe. Het landelijke thema in 2020 is ‘Leermonument’.

Het thema vertelt over hoe de mensen kunnen leren van de monumenten. In verband met het coronavirus is besloten de monumenten niet open te stellen voor publiek. Hierdoor kunnen er geen leermomenten bij of in de monumenten georganiseerd worden. Om toch te leren, iets nieuws te weten te komen, presenteert een deel van de monumenten in gemeente Aalten, Oost Gelre en Winterswijk zich een maand lang in deze krant. Vanaf 8 september tot en met 29 september.

Diverse thema’s komen aan bod. Hiervoor komen bewoners en eigenaren aan het woord. Historisch onderwijs gaat over de oude scholen, hoe vroeger het onderwijs er aan toe ging. De Wederopbouwperiode (1940-1965) laat ongekende interessante monumenten zien.

Diverse monumenten zijn herbestemd door middel van vakmanschap en met duurzame methoden. En tenslotte komt er een kijkje in bijzondere historische Interieurs.