Liona Stronks en Barry Lageschaar (links) en Bert Pampiermole en Astrid van de Walle (links) bij de plek waar het zonnepark moet komen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Liona Stronks en Barry Lageschaar (links) en Bert Pampiermole en Astrid van de Walle (links) bij de plek waar het zonnepark moet komen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Omwonenden verrast over besluit zonnepark in Miste

Initiatief-nemer De Roos al ruim twee jaar bezig met plan

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Omwonenden van een gepland zonnepark in Miste hebben burgemeester en wethouders gevraagd hun medewerking hiervoor in te trekken. In juli stemde B en W in met de ontwikkeling van een park van 2,5 hectare op de hoek van de Halteweg en de Misterweg. Van de initiatiefnemer Henk de Roos wordt nu verwacht dat hij het plan voor het park verder uitwerkt en het resultaat daarvan opnieuw voorlegt aan B en W.

Eerst zonnepanelen op daken
Bert Pampiermole en Astrid van de Walle en hun buren Barry Lageschaar en Liona Stronks kijken uit op de percelen, waar het zonnepark is gepland. Dit jaar stond er maïs en graan. Zij zijn niet tegen zonnepanelen, maar vinden dat eerst andere mogelijkheden moeten worden benut. Pampiermole vertelt over een andere buurman, die op zijn boerderij en bijbehorende stallen zoveel zonnepanelen heeft liggen dat het voldoende stroom oplevert voor zijn bedrijf en 50 woningen. Pampiermole denkt dat dit bij veel meer boerderijen mogelijk is. Lageschaar wijst op daken van bedrijven die kunnen worden gebruikt.

Overdonderd door besluit
Bovendien passen kleine zonneparken niet in het waardevolle Winterswijkse landschap. “De gemeente wil nog veel meer toeristen trekken”, zegt Lageschaar, “Dan ga je het fraaie landschap waarvoor ze komen toch niet aantasten.” De omwonenden voelen zich overdonderd door het principebesluit van B en W. Zij wisten van niets. Ze kwamen er toevallig achter nadat Lageschaar de gemeente had gebeld om te vragen hoe ver het met het plan was. Initiatiefnemer Henk de Roos heeft wel drie informatiebijeenkomsten georganiseerd voor de omwonenden. “De laatste bijeenkomt was meer dan een jaar geleden op 9 juli”, zegt Pampiermole. “Daarna hebben we niets meer gehoord.”

'Gemeente houdt zich niet aan de eigen kaders'
Pampiermole en Lageschaar hebben inmiddels een gesprek gehad met wethouder Tineke Zomer en een beleidsmedewerker van de gemeente. Ze overhandigden daarbij 40 handtekeningen van alle omwonenden van de locatie waar het park is gepland. Allen willen dat het park niet door gaat. Ze hebben geen goed gevoel aan het gesprek over gehouden. De indruk is dat de gemeente aan elk initiatief van een zonnepark wil meewerken. “Daarbij houden ze zich niet eens aan hun eigen kaders”, zegt Pampiermole. Voor zonneparken tot twee hectare geldt een lichtere toetsing aan het beleidskader dan voor parken die groter zijn. “Dit park is 2,5 hectare, maar wordt behandeld als een klein park.”

Vierde bijeenkomst en misschien een vijfde
Voor de omwonenden zijn er nog veel onduidelijkheden. Henk de Roos begrijpt dat. Nu B en W het principebesluit heeft genomen, is hij bezig met de verdere uitwerking. “We zijn nu bezig met de voorbereiding van de omgevingsvergunning en de bouwvergunning, die nodig zijn voor het park.” Voordat hij die indient zal hij zeker nog een volgende bijeenkomst voor de omwonenden organiseren. De Roos had dat wel eerder willen doen, maar wilde eerst het principebesluit afwachten. “Er komt een vierde bijeenkomst en misschien ook wel een vijfde.” Het initiatiefvoorstel waarover B en W in juli een besluit nam heeft De Roos vorig jaar september ingediend. “Ik heb het toen ook naar de buurt gestuurd.” Daarna heeft hij lang niets meer van de gemeente gehoord. Pas in december en daarna in februari was er contact over enkele onderdelen van het voorstel, waarna het tot juli duurde voordat er een besluit was. “Het duurde wel lang bij de gemeente”, zegt De Roos.

Gemeente aanwezig bij volgende informatiebijeenkomst
De omwonenden zeggen dat ze de aanwezigheid van de gemeente hebben gemist bij de bijeenkomsten. “We hadden veel vragen aan de gemeente.” “De gemeente wilde niet aanwezig zijn”, zegt De Roos, “Ik heb dat wel gevraagd.” Hij was daar wel verbaasd over, omdat de gemeente bij informatiebijeenkomsten voor andere zonneparken wel aanwezig was. “De gemeente heeft toegezegd bij de volgende bijeenkomst wel aanwezig te zijn.” Over de grootte van zijn park zegt De Roos dat als je het groen eromheen aftrekt, het ongeveer twee hectare groot is. Van een lichtere toetsing voor een kleiner park heeft hij niets gemerkt. “Het is tot nu toe een uitgebreide procedure geweest, waarvoor ik veel heb moeten doen.”

Zon en wind beter benutten
De Roos kwam op het idee voor een zonnepark op zijn grond, nadat de discussie over het energiebeleid van de gemeente had opgeleverd, dat er voorlopig geen windmolens in Winterswijk komen en dat er werd ingezet op meer zonne-energie. Daar wilde hij wel aan meewerken. In april 2018 had hij een eerste gesprek met de gemeente, waarna het plan geleidelijk aan verder is uitgewerkt. In oktober 2018 heeft hij voor het eerst de buurt betrokken. Dat heeft ook tot aanpassingen geleid. De panelen worden bijvoorbeeld minder hoog. Met een goede landschappelijke inpassing zijn ze dan niet zichtbaar. De Roos heeft van het begin rekening gehouden met verzet van omwonenden. “Maar de gemeente heeft beleid ontwikkeld en daar doe ik aan mee. Ik vind dat we zon en wind beter moeten benutten en onze energie niet meer uit de aardkorst moeten halen. Natuurlijk heb ik naar het rendement gekregen. Een zonnepark levert meer op dan het verpachten voor maïs en graan. Maar als het evenveel had opgeleverd, had ik ook gekozen voor zonnepanelen.”