Een telefoon met afbeelding van de CoronaMelder app. Foto: PR
Een telefoon met afbeelding van de CoronaMelder app. Foto: PR

Doe mee aan de praktijktest van de coronavirus-app

Alleen samen krijgen we corona onder controle

REGIO - Het coronavirus is er nog steeds, ook in Gelderland. Om de kans op verspreiding te beperken, is de de praktijktest van CoronaMelder gestart. GGD Gelderland-Zuid en GGD Noord- en Oost-Gelderland werken daaraan mee. Wie veel in het zuiden en noordoosten van Gelderland is, kan meedoen aan de praktijktest. Daarvoor moet men naar de appstore op de telefoon, de CoronaMelder app downloaden, om te testen hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek.

Als besloten wordt de app landelijk in te voeren, kan de app blijvend gebruikt worden. “Het bron- en contactonderzoek van de GGD’en is essentieel om de verspreiding van corona tegen te gaan”, vertelt Moniek Pieters, directeur GGD Gelderland-Zuid: “Als je in contact bent geweest met iemand met corona, is het belangrijk om zo snel mogelijk mensen te informeren over een mogelijk risico op een besmetting. Via het bron- en contactonderzoek spoorden de GGD’en al honderden nieuwe besmettingen op, beantwoorden we vragen van mensen die besmet zijn, vinden we clusters en monitoren we mensen die thuis moeten blijven. Het is belangrijk dat de GGD’en dit blijven doen. CoronaMelder helpt hierbij, zeker voor het in kaart brengen van contacten die je niet kent of herinnert.”

Wie wil meedoen handelt als volgt.
1. Wie een Android-telefoon heeft, vindt de app in de Google Play Store. Mensen met een iPhone kunnen de app in de App Store downloaden.
2. Installeer de app. Op de schermen staat hoe dit moet. Belangrijk is dat de gebruiker toestemming geeft voor het veilig uitwisselen van unieke anonieme nummers en het sturen van een melding als besmettingsgevaar is gelopen.
3. Het is belangrijk dat om bluetooth aan te zetten én aan te laten staan. Alleen dan kan de app meten of je bij andere appgebruikers in de buurt bent geweest.
4. Wie minstens 15 minuten dicht bij iemand geweest die later corona blijkt te hebben, en heeft deze persoon de CoronaMelder app, dan krijg je als deze persoon zijn codes met de GGD deelt, een melding met het advies thuis te blijven en zeven dagen na het contact te laten testen op corona. Ook als je geen klachten hebt.
5. Geen melding? Dan hoef je niets te doen. Als CoronaMelder landelijk ingevoerd wordt, kan deze app blijvend gebruikt worden.

Wie het installeren van de app lastig vindt, kan een een familielid of bekende vragen dit te doen. Dit duurt hooguit enkele minuten. Of men kan contact opnemen met de helpdesk via 0800 1280. Daar kan iedereen ook terecht met technische vragen over de app.