'Wij willen niet aan alle kanten ingesloten worden door bedrijventerrein'

Omwonenden zetten vraagtekens bij benodigde hectares

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Enkele bewoners van de Spreeuwstraat hebben de groep “Tegen industrieterrein op het Tuunterveld” opgericht. Martin Meinema en Wim Beusink wonen in de Spreeuwstraat. Vanuit hun achtertuinen die tegen de Dennendijk aanliggen, kijken zij uit op het Tuunterveld. Voor de gemeente is het de voorkeurslocatie voor de vestiging van een nieuw bedrijventerrein van 15 hectare. De bewoners zien dit als een verdere aantasting van hun leefomgeving.

Bewoners, die aan de andere kant van het geplande bedrijventerrein wonen, hebben eveneens al hun zorgen over het plan geuit. Bij het gesprek over de bezwaren van de omwonenden is daarom ook Jan Mengers, bewoner van de Sibbinkweg aanwezig. Tot donderdag 2 juli wisten de omwonenden niet beter dan dat er een zonnepark zou verschijnen op de hoek van de Rondweg en de Mentinkweg. Op die donderdag werden de uitkomst van een onafhankelijk onderzoek van BRO gepresenteerd in een Politiek Forum. Op basis van dat onderzoek besloten burgemeester en wethouders enkele dagen eerder dat het Tuunterveld de voorkeurslocatie zou worden. “Wij waren onaangenaam verrast door het besluit”, zegt Meinema.
“Het stoort ons dat er hierover niet eerder met ons is gesproken”, zegt Beusink. Dat gold niet voor de plannen voor het zonnepark, dat voor de omwonenden “de minst slechte oplossing is”. “Daarover konden we meepraten. Dat was goed opgezet en er werd als eerste met de omwonenden gesproken. Dat is bij het plan voor het bedrijventerrein niet gebeurd en dat betreuren we.” Dat er zoals wethouder Inge Klein Gunnewiek aangaf nog voldoende gelegenheid komt om een mening te geven over het plan, verandert daar niets aan. Meepraten in een stadium dat er nog geen definitief plan is, werkt beter. Inmiddels heeft de gemeente wel met de omwonenden gesproken. “Verschillende bewoners hebben zich daarop goed voorbereid”, zegt Meinema.


Lees verder op pagina 22