Nieuwe besmettingen?

Nu we weer overspoeld worden met berichten over toename van besmettingen voel ik mij geroepen om hierover een stuk te schrijven. Er worden berichten geschreven alsof er nieuwe besmettingen zijn. Wat ze bedoelen is dat er PCR-testen een positief resultaat laten zien. Met dat positieve resultaat in handen zegt RIVM dat er nieuwe besmettingen zijn. Echter de uitslag van een PCR-test geeft hooguit weer dat er sprake is van gevonden virusmateriaal. Het kan zijn dat je dus een positieve uitslag krijgt van iets wat al langer in jouw lichaam aanwezig is. De omschrijving 'nieuwe' besmettingen is dus misleidend. Mijns inziens kan je alleen spreken over iets nieuws wanneer je in kaart hebt wat de oude situatie was. Oftewel: er moet een uitgangspositie zijn die al een tijd eerder bekend was en waarbij het RIVM kan laten zien – lees aantonen - dat er geen besmettingen waren. Want hoe wil je anders weten dat er nieuwe besmettingen zijn?

Met deze misleiding stevenen we af op de zogenaamde ‘tweede golf’. Een tweede golf met nog meer restricties aan de ene kant en nog meer schadelijke gevolgen aan de andere kant en nog meer mensen die nog meer angst ervaren. En de enige manier om uit deze situatie te komen is volgens de ‘deskundigen’ een vaccin. Een vaccin met mogelijk nog meer schadelijke gevolgen voor ons als mens dan dat het ook maar enig nut heeft, zoals ook achteraf is gebleken bij de ‘Mexicaanse griep’.

De punten op een rij:
•        Het aantal testen is enorm omhoog gegaan. Het aantal testen per dag is flink opgevoerd en is inmiddels ruim over de 100.000 per week. In absolute zin betekent dat wanneer je meer test, er ook meer positieve uitslagen verwacht mogen worden. En dat is wat we zien: een toename in aantallen. Maar het percentage van positieve uitslagen ten opzichte van het aantal uitgevoerde testen is allesbehalve alarmerend.
•        Het aantal op de IC opgenomen patiënten. Al deze eerdergenoemde toename in aantallen positief testen heeft slechts een relatief klein aantal (over de afgelopen weken nog geen 50) op de IC opgenomen patiënten met een positieve test of verdacht van corona tot gevolg.

•        R-getal: ook het als belangrijk gedefinieerde ‘R-getal’ was gerelateerd aan het aantal mensen dat met Corona op de IC waren opgenomen. Waar wij met z’n allen al deze ‘corona-maatregelen’ voor opgedrongen hebben gekregen was omwille van de capaciteit van de IC’s, weet u nog? Maar om de een of andere reden is nu de definitie van dat ‘R-getal’ gewijzigd en wordt het nu gerelateerd aan het ‘aantal besmettingen’ (Bron: RIVM). Oftewel: De berichten over zogenaamde enorme toename met ‘nieuwe' besmettingen zorgt dat u op het verkeerde been wordt gezet; het gaat immers om aantallen. Het percentage van die aantallen afgezet tegen het enorme aantal uitgevoerde testen is zeer laag.
Daarom is het blijkbaar belangrijk om bij berichtgeving van RIVM/regering/media alles in perspectief te plaatsen en ons gezonde nuchtere verstand te (blijven) gebruiken. Naast informatie op de site van het RIVM is een en ander ook te vinden op de site allecijfers.nl.

Tip: op de site van het RIVM zijn ook de virologische weekstaten te vinden.


Astrid Grotenhuis