Anke Leus en Lucie van der Kolk tonen de tekeningen voor de nieuwe speeltuin. Foto: Han van de Laar
Anke Leus en Lucie van der Kolk tonen de tekeningen voor de nieuwe speeltuin. Foto: Han van de Laar

Speeltuin ’t Kreil is klaar om te verhuizen

Woningen op huidige plek speeltuin

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - De plannen zijn in een vergevorderd stadium en toe aan de volgende stap. De ontdekkingsfase is achter de rug. Onder andere bestuursleden van stichting ’t Kreil, Roy Barthen van ’t Bonte Paard Advies en de beleidsambtenaren van de gemeente Winterswijk, hebben gezamenlijk een fraai plan uitgewerkt. Anke Leus, voorzitter van ’t Kreil: “We voelen er veel voor. Het biedt iedereen meer mogelijkheden. We zitten hier op zich nog wel goed, maar het kan nog mooier. Dat hadden we een tijdje geleden ook niet gedacht. Het heeft onze wereld wel op zijn kop gezet!”

Roy Barthen licht het plan toe. “Aanvankelijk hadden we de busremise tegenover het station gekocht en wilden daar zorgwoningen realiseren. De gemeente wil echter de mogelijkheid open houden voor het aanleggen van een soort rondweg om het centrum en kwam met het idee om de beoogde woningen aan de overkant te bouwen, dus waar ’t Kreil zich nu nog bevindt, met een uitruil van grond en gebouw tussen de partijen.” Die bouw gaat om zo’n 44 appartementen, gesitueerd in drie woonblokken en in hoogte oplopend vanaf de hoek Dingstraat. Lucie van der Kolk (bestuurslid ’t Kreil): “Voor ons komt er dan op de hoek Kreilstraat - Kleine Parallelweg een nieuwe accommodatie, met diverse ruimtes, functies en mogelijkheden. Dat gebouw lijkt op de voormalige watertoren die vroeger op het spoorwegemplacement heeft gestaan. Tevens wordt er in het bosje een speeltuin van natuurlijke materialen, inclusief een voetbalveldje, aangelegd.”

Eerste impressie
Een eerste impressie over hoe het er uit gaat zien, is al gemaakt. Ook is het bureau De Twee Heren ingeschakeld. Zij ontwerpen natuurspeeltuinen. De bedoeling is dat er gebouwd wordt met verschillende duurzame materialen en energiezuinige en besparende voorzieningen, zoals opvang van het regenwater. Wilma Roekevisch, secretaris van ‘t Kreil: “In het nieuwe gebouw kan dadelijk meer. Zo willen we bijvoorbeeld een keuken realiseren waar voor meerdere personen gekookt kan worden, zodat men er een maaltijd kan nuttigen. Het is de bedoeling dat we iedere dag geopend zijn voor inloop. Bij diverse activiteiten, zoals het jongerenwerk, werken we nu al samen met de gemeente, we hopen dat dat zal toenemen net zoals de samenwerking met andere partijen.”

Anke: “ Daarbij, de Dingstraat is erg druk geworden, zelfs gevaarlijk voor overstekende kinderen en mensen die slecht ter been zijn. Het beoogde nieuwe gebouw is ook in dat opzicht veel veiliger. Op die locatie zijn we helemaal klaar voor de toekomst.”

Samenwerking
Alle partijen benadrukken de goede samenwerking. Roy: “Wij hebben de neuzen dezelfde kant op staan. De plannen komen binnenkort in de gemeenteraad aan de orde en dan begint de volgende fase. Het streven is om na de vakantie van 2021 een heel eind op weg te zijn. Met de vorm van de appartementen die we hebben gekozen willen we ook graag het dorpsbeeld benadrukken. Het past qua schaal goed in de buurt. Parkeren vindt verdiept plaats. De woningen, ook geschikt voor starters, voorzien in een flinke behoefte. Daar zijn inmiddels diverse onderzoeken naar verricht.”