Jan Mengers, Martin Meinema en Wim Beusink willen geen bedrijventerrein op het Tuunterveld. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Jan Mengers, Martin Meinema en Wim Beusink willen geen bedrijventerrein op het Tuunterveld. Foto: Bernhard Harfsterkamp

'Wij willen niet aan alle kanten ingesloten worden door bedrijventerrein'

Omwonenden zetten vraagtekens bij benodigde hectares

Vervolg van pagina 3

“We hebben het rapport van BRO goed gelezen en daarin allerlei fouten ontdekt.” De constatering daarvan leidde er toe dat de wethouder in een brief van 20 juli aangaf dat er “bij de technische verwerking van de gegevens iets niet goed is gegaan” en dat het rapport verbeterd zal worden. De inspraakprocedure is daarom opgeschort.

Volgorde bedrijventerreinen zal wel degelijk veranderen
Meinema reageert dat het om meer gaat dan de technische verwerking. “Er is veel meer niet goed gegaan. Het rapport rammelt op vele punten.” Het gaat om rekenfouten, waarderingsfouten, wegingsfactoren waarover discussie is en criteria die niet allemaal meetbaar zijn. In een e-mail van 30 juli liet de gemeente weten dat het rapport opnieuw zal worden gemaakt en dat de gemeente er dit keer zelf “bovenop” op zal zitten. Volgens betrokken beleidsadviseur Gerard Overkamp betekent dat niet, dat het complete rapport in de prullenbak gaat. Het wordt onder toeziend oog van de gemeente grondig herzien. Dat wethouder Klein Gunnewiek intussen al zei dat ze niet verwacht dat het aangepast rapport tot een schokkend ander resultaat zal leiden, verbaast de omwonenden. “Dat kan ze helemaal niet zeggen aangezien ze niet weet wat er allemaal niet klopt”, zegt Meinema. “Volgens ons zullen de verbeteringen wel degelijk tot een andere ranking van de bedrijventerreinen leiden.” Het Tuunterveld stond daarbij op plek twee. Eelinksveld, het gebied bij de Motomarkt, scoorde het beste. Volgens B en W is dat echter te klein. Op het Tuunterveld is veel meer ruimte en met de keuze daarvoor kun je in één keer voldoende uitbreidingsruimte realiseren.

Invloed op woonomgeving niet meegewogen
De omwonenden hebben grote twijfels of er wel 18 hectare extra bedrijventerrein nodig is. Voor Obelink is immers al 4 hectare gerealiseerd op het Arrisveld. Bij sporthal de Tuunte komt ruim één hectare beschikbaar. Op de spoorzone is bijna 4 hectare beschikbaar en op de bestaande bedrijventerreinen is nog ruimte en komt ruimte vrij doordat Winterwarm naar het voormalige DAV-terrein verhuist. Desondanks gaat de gemeente er vanuit dat 15 hectare op het Tuunterveld nodig blijft, omdat verwacht wordt dat er op de langere termijn ook extra ruimte nodig zal zijn, waarvan de hoeveelheid nu nog niet bekend is. Als het Tuunterveld toch zou worden gerealiseerd, zijn de woonwijken Hazelder en Alma volledig omgeven door bedrijventerreinen met de bijbehorende overlast. “De invloed op de woonomgeving is niet meegewogen in het BRO-rapport”, zegt Meinema. “Dat zou wel moeten.”

Tuunterveld niet nodig
Met bedrijven op het Tuunterveld verdwijnt volgens de omwonenden ook “de mooie overgang aan de westkant naar het buitengebied”. Zorgen zijn er bovendien over de toename van het verkeer. De rondweg is nu al goed hoorbaar voor de bewoners aan de Dennendijk en de Spreeuwstraat. Dat zal alleen maar erger worden. Zorgen zijn er over de verkeersafwikkeling. Is één rotonde wel genoeg voor al het verkeer naar en vanaf het nieuwe bedrijventerrein en zal dat niet tot te grote drukte op de rondweg leiden? Voor de omwonenden is duidelijk dat er geen bedrijventerrein op het Tuunterveld nodig is. Op en bij de bestaande bedrijventerreinen zijn nog voldoende mogelijkheden. Ze vinden daarom dat de gemeente een pas op de plaats moet maken en de tijd moet nemen om alles nog eens zorgvuldig te bekijken. De omwonenden verwachten dat er daarbij alleen maar meer argumenten komen, die duidelijk zullen maken dat het Tuunterveld geen goede locatie is voor een bedrijventerrein.