Van links af Bob Leemkuil, Joost van Rooijen en Beau Des Celles in Stad Munster. Foto: Han van de Laar
Van links af Bob Leemkuil, Joost van Rooijen en Beau Des Celles in Stad Munster. Foto: Han van de Laar

Het toerisme in Winterswijk bloeit weer

WINTERSWIJK - Het is druk in Winterswijk. Toeristen weten de plaats in het meest oostelijke puntje van de Achterhoek goed te vinden. Naast het natuurschoon van het Nationaal Landschap en het bruisende centrum is er meer te doen in, en vooral om Winterswijk. Deze zomer maken onze correspondenten een uitje en spreken toeristen en/of organisaties over de Winterswijkse attracties en mogelijkheden. Deze week: Joost van Rooijen van Stad Munster en Hans Eelink en Annemieke Jentink van groepsaccommodatie Eelink.

Door Han van de Laar

Hotel-restaurant Stad Munster volop in trek

Eigenaar Joost van Rooijen heeft samen met zijn vrouw Ivonne Bexkens zo’n twee jaar geleden Hotel Restaurant Stad Munster overgenomen. Inmiddels hebben ze al één en ander meegemaakt. Zo liep in 2019 de verbouwing aan de toren van de Jacobskerk uit, wat ten kostte ging van het terras en inmiddels, nog geen jaar later, sloeg heeft het coronavirus toe. Joost: “Maar ik heb geen moment spijt van onze komst naar Winterswijk. Dit hier is een topaccommodatie. Tevens ook een gemoedelijke plek. En ik heb geweldig personeel. Daar zijn we reuze blij mee. Ze zijn echt fantastisch!”

“De klanten hebben ons inmiddels weer gevonden. Het restaurant loopt goed en het aantal overnachtingen is flink gestegen. We lopen de twee en een halve maand die we nagenoeg dicht waren niet zomaar in, maar als het zo blijft, is dit geen verloren jaar. De samenwerking met de gemeente is prima. Zo mogen we het extra terras laten staan tot 2 november en is er een tegemoetkoming in de precariorechten.”

Bezetting
De komende weken verwacht Joost opnieuw een goede bezetting. In maart is het restaurant eveneens begonnen met het bezorgen van maaltijden via Thuisbezorgd. Daar gaan ze mee door, want het is belangrijk meer ijzers in het vuur te hebben. Als de tijd er rijp voor is, wil Joost weer een aantal evenementen organiseren. Bijvoorbeeld een bokbierfestival op de Markt en optredens in de tegenover gelegen kerk. “Niet alles kan nu nog. Geen Volksfeest of grote recepties, maar we improviseren en kijken goed naar wat kan. Op die manier overleven we wel tot alles weer normaal is.”

‘Het moet bruisen’
Toeristen komen naar Winterswijk om te genieten. De zakelijke reizigers worden nog wel gemist, maar die komen ook wel weer. Joost: “Voor mij is het belangrijk dat het bruist. Dat we nieuwe dingen proberen. We zijn laagdrempeliger geworden. Iedereen is hier welkom. Of ik verwacht had dat het hier zo toeristisch zou zijn? Enigszins wel, want ik heb me goed laten informeren. Gemeente en Provincie hebben een aantal jaren geleden samen de schouders er onder gezet om Winterswijk beter op de kaart te zetten. Dat is goed gelukt en dat merken we allemaal.”

Groepsaccommodaties in de overleefstand

Hoewel het in de meeste toeristische sectoren weer beter gaat, geldt dat nog niet voor veel groepsaccommodaties. Hans Eelink en Annemieke Jentink zijn sinds 1989 de eigenaren van groepsaccommodatie Eelink aan de Kreilweg 1 in het Woold. In de prachtige landelijke omgeving is het goed toeven. Hans: “In de weekenden hadden we altijd veel familiebijeenkomsten en doordeweeks kwamen er onder andere veel Duitse scholen die educatieve programma’s volgden. Deze worden al ruim twintig jaar samengesteld door ‘natuurpedagoog’ Lars Elburg.

Annemieke: “Maar nu dus even niet. We zijn sinds medio maart gehouden aan de 1,5 meter afstand en dat is bij een volle bezetting niet mogelijk. Verder zijn ook veel familiegroepen die het momenteel niet aan durven te komen. We richten ons op grotere groepen en verhuren de accommodatie altijd aan één groep tegelijk. Dat in verband met de groepsprivacy. Bijkomstigheid is dat er in Duitsland een ‘schoolreis- en werkwekenverbod’ is, die groepen vallen nu helemaal weg.”

'Wegtreintje'
In de groepsaccommodatie is onder normale omstandigheden veel mogelijk. Er zijn 56 gevarieerde overnachtingsplekken. Er is een gezellige kampvuurplek, in de Hilde kunnen de maaltijden genuttigd worden en er zijn diverse leuke uitstapjes te maken. Daarvoor rijdt Hans ook regelmatig rond met het 'wegtreintje'. Niet alleen voor de eigen gasten, maar daarnaast ook regelmatig met bewoners van verzorgingshuizen.

Alternatieven
Vanaf de persconferentie van premier Rutte in maart zakten de boekingen in. Er volgden annuleringen of er werd een datum gereserveerd voor volgend jaar. Hans: “Eerlijk gezegd, weet ik niet hoe het over een paar maanden is. Ik denk zelf dat alleen een vaccin ons kan redden.” Annemieke: “Maar we denken na over alternatieven. Zo snel geven we niet op. Dit is gewoon hartstikke leuk om te doen. Onze gasten genieten en er hangt altijd een levendige sfeer op de accommodatie. Zo denken we na over kleinere units. Maar we zijn er nog niet uit.” Onder normale omstandigheden zijn er ongeveer 8000 overnachtingen per jaar. In de loop der tijd is er ook steeds bijgebouwd om kwaliteit te verbeteren. Het streven is altijd geweest om te groeien in kwaliteit in plaats van capaciteit.

Hans en Annemieke in de Hilde: ‘Het is wachten op een vaccin’. Foto: Han van de Laar