Foto: Van links naar rechts, Eva, Noa, Elianne. Foto: Annelie Snoek. Foto: eigen foto
Foto: Van links naar rechts, Eva, Noa, Elianne. Foto: Annelie Snoek. Foto: eigen foto

Het perfecte plaatje in de Achterhoekse Wijngaard

Zomeractiviteiten voor jongeren in de Achterhoek, deel 7

Door Eva Schipper

AALTEN - Verrassend lekkere wijn op een prachtige locatie in het Aaltense buitengebied. Dat is een goede beschrijving van ons bezoek aan de Wijngoed de Hennepe. Hier telen Hans en Jannie ter Haar al achttien jaar druiven voor Achterhoekse wijn. Hans heeft ons eerst een proeverij van vier verschillende wijnen gegeven en daarbij mochten we alles over wijn aan hem vragen. Natuurlijk hebben we ook een kijkje genomen in de wijngaard. De wijngaard is met de fiets vanaf station Aalten goed te bereiken, het is ongeveer tien minuten fietsen. In Aalten zijn OV-fietsen te huur, dus dat zou een goede optie kunnen zijn.

Het leuke aan Wijngoed de Hennepe is dat je van alles mag vragen aan Hans en Jannie. Het is niet een standaard rondleiding waar alles voorgeschoteld wordt. Bij aankomst gingen we eerst op het terras zitten. Aan de hand van de verschillende wijnen begon Hans ons van alles te vertellen. Tijdens het verhaal proefden we steeds een andere wijn, dat maakt de beleving echt compleet.
Wat mij ook opviel is de hoeveelheid chemie en biologie die bij de wijnproductie komt kijken. Het is wel erg leuk om de dingen die je op de middelbare school geleerd hebt terug te zien in de productie van wijn. Voor middelbare scholen is het dan ook echt een tip om eens langs te gaan bij een wijngaard. Zo leer je bijvoorbeeld in de wijngaard de verschillen in gisting tussen droge en zoete wijn en waarom er op Nederlandse druivenstruiken veel groene bladeren zitten. Voor scholen is het dus echt een aanrader. Natuurlijk kan je ook, net zoals wij, met vrienden langs gaan.
Ik begon met een ‘verrassend lekkere wijn’. De reden hiervoor is dat je vaak in deze streek hoort dat de Achterhoekse wijn niet te drinken is. Mensen denken vaak dat er zonder veel zon geen goede druif groeit. Bij deze wil ik zeggen dat dit echt onzin is, wij vonden de wijn namelijk echt heerlijk. De rassen die hier groeien doen het super en het grootste verschil met het zuiden is dat ze daar bijna wekelijks de druiven bespuiten. De druiven die hier groeien heten daarom ook niet Chardonnay of Sauvignon Blanc. De Achterhoekse telers kiezen het druivenras met de minste kans op meeldauw. Dit is een soort schimmel die veel voorkomt bij de zuidelijke rassen. Vandaar dat de druifsoorten als Solaris niet bekend in de oren klinken, maar de rassen in de Achterhoek zijn minstens zo lekker, vonden wij.

Als je een keer echte Achterhoekse wijn wil proeven of wil weten hoe wijn eigenlijk gemaakt wordt, ga dan naar de Wijngoed Hennepe. De sfeer is perfect, omdat je op de wijngaard de wijnen proeft en daarbij de uitleg krijgt. Ik zou zeggen laat je verrassen door deze Achterhoekse wijnen.