Klein Paradijs: idyllische
pluktuin in de Brinkheurne

Klein Paradijs: idyllische
pluktuin in de Brinkheurne

BRINKHEURNE - “Houd je van bloemen? Vind je het fijn om even tot rust te komen? Dan ben je van harte welkom op Klein Paradijs. Het is hier heerlijk! Ik ben een groot deel van de dag tussen de bloemen”, geeft Mercedes Goud-te Voortwis te kennen. “Vroeger was dit gedeelte een enigszins verwilderde moestuin, maar wij hebben het dit jaar omgetoverd tot een bloemen- en kruiden-pluktuin.” Er zijn zo’n twintig perken met een dertigtal verschillende bloemen. Verder kan er ook thee worden geplukt, groeien er zonnebloemen, kalebassen en pompoenen.

De pluktuin maakt deel uit van het veelzijdige landgoed De Zonnebloem in de Brinkheurne. Al in 1632 stond hier een boerderij en vanaf 1783 wordt het land bewerkt door de familie Te Voortwis. Het is ‘een eiland buiten de tijd’ geworden, tevens een gast- en zorgboerderij. Er kan worden gekampeerd en er vinden diverse workshops plaats. Tevens zijn er dieren zoals paarden en alpaca’s.

Bloemen plukken
Daar is begin juli de pluktuin bijgekomen. Mercedes: “Ik liep al langer met de gedachte rond om zoiets te gaan doen. Dit is een mooie plek om naar toe te wandelen of te fietsen, een lekker kopje koffie te drinken of zelf geplukte thee te zetten van onder meer munt, lavendel, citroenmelisse en stokroos.” Kortom: een plek om heerlijk te genieten, tot rust te komen en bij het weggaan nog wat bloemetjes te plukken, zoals nigella’s, cosmea, dahlia’s, strobloemen, malva’s en leeuwenbekjes. Mercedes: “Ik heb speciale flessen met water om de bloemen in te zetten, zodat ze mee kunnen in de rugzak, op de fiets of in de auto.”

Podium
Ook is er een podium naast de pluktuin. De eerste optredens in de buitenlucht hebben al plaatsgevonden en er staan er weer verschillende op het programma. Artiesten die interesse hebben kunnen met Mercedes contact opnemen. Ook worden er diverse workshops gehouden.
De pluktuin is van donderdag tot en met zondag geopend van 10.30 tot 17.00 uur en te vinden aan de Singelweg 14 Brinkheurne. Voor de activiteiten zie ook Facebook: Pluktuin Landgoed De Zonnebloem Winterswijk of mail naar pluktuin.landgoeddezonnebloem@gmail.com. Bellen mag ook: 06-82508275.