Het NeSP buiten coronatijd, in de bezetting van 2019. Foto: René Knoop.
Het NeSP buiten coronatijd, in de bezetting van 2019. Foto: René Knoop.

Pim Cuijpers: 'Er is in ieder geval applaus'

Nederlands Symfonietta Project met Achterhoekse dirigent in Amphion

DOETINCHEM – Deze zomer komt het Nederlands Symfonie Project (NeSP) in verband met de coronamaatregelen met een bijzondere editie: het Nederlands Symfonietta Project. Geen 90, maar 35 getalenteerde studenten die afkomstig zijn van Nederlandse conservatoria geven op vrijdag 21 augustus in Amphion een concert. Dirigent Pim Cuijpers is dolblij dat de achtste editie toch door kan gaan.

Door Josée Gruwel

Het Nederlands Symfonietta Project is een idee van dirigent Pim Cuijpers, geboren en getogen Achterhoeker. Het orkest biedt een platform voor getalenteerde musici van Nederlandse conservatoria en jonge afgestudeerde musici. Elke zomer geeft het NeSP een reeks concerten en biedt op die manier de deelnemende musici de gelegenheid kennis te maken met meesterwerken uit het symfonisch repertoire. Deel uitmaken van het orkest is een uitgelezen mogelijkheid om op hoog niveau orkestervaring op te doen.
Cuijpers: “Ieder jaar hadden we meer aanmeldingen, het vorig jaar zelfs zo'n honderdveertig. Wie eenmaal meedoet met het inmiddels negentigkoppige orkest, wil blijven terugkomen. Ik ga graag door met waar ik acht jaar geleden mee begon. Elk jaar gaat het niveau omhoog. En nu ben ik dolblij dat in deze tijd van culturele schraalheid we het project, zij het in afgeslankte vorm, door kunnen laten gaan.” Zoals elk jaar repeteert en logeert het orkest een week in de Achterhoek. Dit jaar zijn de repetities in de Bizetzaal van Muziekschool Oost-Gelderland.
Cuijpers ziet ernaar uit. “We werken naar een concert toe met op hoog niveau gespeelde klassieke muziek, laagdrempelig en toegankelijk voor een breed publiek. Het wordt een energiek gebeuren. En gelukkig, er zit publiek in de zaal. Er is in ieder geval applaus.”

Programma
Op het programma staan de Ouverture Don Giovanni, het openingswerk van de gelijknamige opera van Wolfgang Amadeus Mozart, het Pianoconcert in a mineur van Robert Schumann, die beschouwd wordt als één van de meest betekenisvolle componisten uit de Romantiek, en Ludwig van Beethovens Achtste Symfonie. Hiermee wordt voor het eerst alleen vroeg-romantisch, klassiek repertoire ten gehore gebracht. Cuijpers: “De ouverture van Mozart is altijd leuk en in deze situatie is het de uitgelezen kans om die te spelen, want het is voor een kleinere bezetting. Dat laten we dus niet lopen. Het werk van Schumann is een grote wens van onze solist Thomas Beijer en de Achtste Symfonie van Beethoven is een beknopt stuk, met veel vuur en energie. Het is een ode aan de componist waarvan dit jaar de 250ste geboortedag wordt gevierd. Van Beethovens kant kan het een ode aan zijn leermeester, Joseph Haydn, zijn.

Dirigent
Pim Cuijpers studeerde orkestdirectie aan het conservatorium van Amsterdam bij de dirigenten Ed Spanjaard en Lucas Vis. Hij studeerde in 2016 af met een negen als beoordeling en ontving een lovend juryrapport. Hij volgde verschillende masterclasses in binnen- en buitenland bij onder andere de dirigenten Kenneth Montgomery, Rodolfo Saglimbeni, Robert Houlihan en Howard Williams. Pim assisteerde dirigenten als Ed Spanjaard, Ivan Meylemans, Bas Wiegers en Antony Hermus, onder meer bij producties van het Orkest van het Oosten, het Nieuw Ensemble en de Dutch National Opera Academy (DNOA).

Solist
Thomas Beijer (Haarlem, 1988) wordt gezien als een van Nederlands meest vooraanstaande jonge pianisten. In 2011 sloot hij zijn studie bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam af met de hoogst mogelijke onderscheidingen. Op zijn achttiende won de musicus de Thomas de Grand Prix op het concours van de Young Pianist Foundation, waarmee hij zich aan de top van een nieuwe generatie jonge pianisten in Nederland plaatste. De internationale jury omschreef hem als een zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek, een waar kunstenaar. Sindsdien gaf Thomas veel recitals in binnen- en buitenland en werkte hij samen met dirigenten als Neeme Järvi, Gustavo Gimeno, Ed Spanjaard en Lucas Macías Navarro.
Cuijpers: “Het project wordt gebouwd door en voor jonge mensen. De formule is een gouden greep: musici die samen repeteren en samen de dag doorbrengen, in aanwezigheid van een inspirerende solist.”

Concerten
Het concert in Doetinchem, een generale, is gratis bij te wonen. In verband met corona kan er een beperkt aantal bezoekers worden toegelaten. Het concert is gratis. Aanvang is 19.30 uur. Reserveren kan via Amphion. Voor informatie zie
www.amphion.nl/programma/dag/2020-08-21.

Voor de thuisblijvers kan het concert via een livestream gevolgd worden:
zie www.nederlandssymfonieproject.nl.

Op zondag 13 september om 20.15 uur zal het orkest optreden bij het Festival Klassiek op het Amstelveld in Amsterdam. Ook dit concert kan via livestream gevolgd worden:
www.klassiekophetamstelveld.nl.