Willy en Frits Grijsen voor het lavendelveld op kleurrijk Rosenhaege. Foto: PR Rosenhaege
Willy en Frits Grijsen voor het lavendelveld op kleurrijk Rosenhaege. Foto: PR Rosenhaege

Het toerisme bloeit in de Winterswijkse tuinen

WINTERSWIJK - Het is druk in Winterswijk. Toeristen weten de plaats in het meest oostelijke puntje van de Achterhoek goed te vinden. Naast het natuurschoon van het Nationaal Landschap en het bruisende centrum is er meer te doen in, en vooral om Winterswijk. Deze zomer maken onze correspondenten een uitje en spreken toeristen en/of organisaties over de Winterswijkse attracties en mogelijkheden. Deze week: Willy Grijsen van Rosehaege en Mercedes Goud van Klein Paradijs

Door Han van de Laar

Inspirerend landleven op
Rosenhaege in Kotten

KOTTEN - De meeste Winterswijkers kennen vast wel de naam Rosenhaege. Een prachtige locatie, zeer de moeite waard om te bezoeken. Echt een aanrader om op een mooie dag per fiets naar de Bekeringweg 8 te rijden. “Er is veel te zien en daarnaast zijn er diverse bijzonderheden te koop. Maar geen bloemen.” Daarmee haalt eigenaresse Willy Grijsen meteen het beeld weg dat het om een rozenkwekerij zou gaan. Rosenhaege omvat onder meer een Keltisch koffiehuis, de British Classic Shop en inspirerende tuinontwerpen en landschapsinrichting.

Frits en Willy Grijsen kochten in 1980 de boerderij met grond in Kotten. Na de verkoop van de kippenslachterij in 1996 startte Frits met speciale Engelse rozen en Willy met de studie Tuin- en landschapscultuur. Frits: “Aanvankelijk zijn we dus wel met rozen begonnen en daarom kozen we voor de naam Rosenhaege. Bedacht tijdens een vakantie in Noorwegen Die naam handhaven we wel, want in binnen- en buitenland kent men ons zo.”

Tuinontwerpen
Rosenhaege bestaat eigenlijk uit drie hoofdonderdelen. Zo ontwerpt Willy samen met Hendrik van Beek tuinen. Een aantal van die ontwerpen is te zien op Rosenhaege. Willy: “Maar we gaan ook veel naar Duitsland, vooral in de omgeving van Dortmund, waar we op locatie ontwerpen voor opdrachtgevers maken. Voor de aanleg zorgen onder meer grondwerkbedrijf BCS, André Ratering bestratingen en hovenier Barry Verhoef. We krijgen overigens ook hier in Kotten veel Duitse bezoekers."
"Het tweede onderdeel is de British Classic Shop. Deze biedt een uitgebreide traditioneel Britse kledingcollectie en woonaccessoires. Wie zijn ogen heeft uitgekeken en toe is aan een versnapering kan terecht in het sfeervolle Keltische Koffiehuis met terras, de derde specialiteit van Rosenhaege.

Flaneerconcert
Regelmatig vinden er ook optredens plaats. Het eerstvolgende is op zondagmiddag 16 augustus. De organisatie is in handen van Musik Landschaft Westfalen 2020. Muzikanten van de Philharmonie Westfalen geven tussen 11.00 uur tot 17.00 uur een flaneerconcert . De musici treden diverse keren op. De entreekaart is vanwege de corona-voorschriften twee uur geldig. Men kan kaarten kopen voor de concerten van 11.00, 13.00 of 15.00 uur. Voor meer informatie over Rosenhaege, programma en kaartverkoop: zie onderstaande websites.


rosenhaege.nl
musik.landschaftwestfalen.de

Mercedes Goud tussen de vele plukbloemen en kruiden in Klein Paradijs. Foto: Han van de Laar