Afbeelding

Monique van der Valk

BMX’er - 18 jaar - Woonachtig in Neede

Na een lange strijd met mijn schouderblessure, wat inmiddels een permanente beperking is geworden, heb ik besloten om te stoppen met BMX. Niet dat ik nog veel keuze had… Elke dag had ik pijn, ook al waren er goede en slechte dagen. Wedstrijden fietsen zat er niet in en het was dan ook lastig om gemotiveerd te blijven. Ik heb altijd veel doorzettingsvermogen gehad in mijn sport, maar ik kon merken dat het steeds zwaarder voor mij werd om geduld te hebben. Doordat mijn blessure zo onvoorspelbaar was, kon ik al zo lang geen doelen stellen. Na een positieve trainingsweek met goede resultaten, volgden er weer slechtere weken waarin we tegen nieuwe problemen aanliepen. Soms zat ik weer twee maanden niet op de fiets, soms kon ik een weekje niet fietsen. Daarom deed ik veel alternatieve trainingen, wat ervoor zorgde dat ik vaak niet met de groep kon meetrainen. Het was, en is, een constante mentale strijd, omdat ik elke dag word herinnerd aan wat ik niet kan doen.

Gelukkig zie ik inmiddels in dat er echt niks anders op zat dan te stoppen. Er zijn nog zoveel andere dingen te doen. Maar natuurlijk was dat niet wat ik aanvankelijk dacht. Ik kon nauwelijks slapen en was constant aan het nadenken over alles wat er is gebeurd. Ik was vooral aan het peinzen over de toekomst. Kan ik mijn toekomstplannen wel uitvoeren? De tijd zal het leren.

Het gaat nu stukken beter met me en ik heb veel plezier met mijn vrienden thuis. Het was wel even wennen om weer bij mijn ouders te wonen. Ik was er wel vaak in het weekend, maar ondertussen was ik toch al gewend aan het zelfstandig wonen. In september begin ik met de opleiding HBO-verpleegkunde, waar ik heel erg veel zin in heb. Ik heb altijd al die opleiding willen doen, maar het was niet te combineren met topsport. Dus dat is een geluk bij een ongeluk. Ik hoop dat ik mijn opleiding netjes kan afmaken en dat het werken in de zorg mij ook goed afgaat, maar dat moet goedkomen! Nu alleen nog op zoek naar een nieuwe hobby. Misschien dat ik begin met training geven, dan blijf ik nog even in de BMX-wereld rondlopen.

Monique zal helaas, vanwege het beëindigen van haar topsportcarrière, ook uit de Zwarte Cross Talententuin stappen. We wensen haar het allerbeste! Een nieuw jong talent uit het oosten van het land met internationale ambities zal toegevoegd worden. Natuurlijk stellen we hem of haar aan je voor wanneer het zover is.