Wethouder Joop Wikkkerink overhandigt het diamanten paar bloemen namens de gemeente. Foto: Wendy Vossers - Skuld Photography
Wethouder Joop Wikkkerink overhandigt het diamanten paar bloemen namens de gemeente. Foto: Wendy Vossers - Skuld Photography

Diamanten bruidspaar Veldhuis trakteert familie op verrassingstocht per bus

AALTEN - Op woensdag 22 juli was het bruidspaar Bennie en Jannie Veldhuis-Wansing zestig jaar getrouwd. Voor de familie hadden zij een gezellige verrassingstocht in petto. Dat is ook niet zo gek, want iedereen van ongeveer boven de 50 jaar kent het echtpaar als de sympathieke eigenaren van voormalig busbedrijf Veldhuis aan de Nassaustraat in Aalten. Vooral in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw was dit bedrijf befaamd om zijn dagtochtjes.

“Het leukste vond ik altijd de verrassingstochten”, vertelt Bennie Veldhuis, “ik bedacht die altijd zelf.” Dus weer zo’n tochtje organiseren was een kolfje naar zijn hand. Maar de kinderen en kleinkinderen hadden zelf ook een verrassing voor het diamanten bruidspaar! In plaats van met afgesproken eigen vervoer te komen, kwam er een heus versierd busje voorrijden. “Toen zijn we met 14 mensen in een bus de hele dag op stap geweest”, volgens Jannie Veldhuis. “Het weer was prachtig, we zijn bij Lobith/Tolkamer nog op een boot geweest, hebben daar een broodmaaltijd genuttigd en de dag afgesloten met een lekker buffetje bij een restaurant in Aalten samen met nog een aantal vrienden. Heel gezellig en geslaagd.”

Bloemen van de gemeente
Vrijdagmorgen 24 juli kwam wethouder Joop Wikkerink een mooie bos bloemen brengen namens de gemeente Aalten. Het duurde maar even of de herinneringen werden opgehaald. Van de schoolreisjes op de lagere school 'met de bus van Veldhuus' naar Lappenschaar in Ratum. Of de onvergetelijke dagtochtjes naar de Baldeneysee en het Gruga bloemenpark in Essen of de Deltawerken in Zeeland. Bennie: “In 1924 is mijn opa met de bus begonnen. Hij was timmerman dus de eerste bus was grotendeels met houten opbouw, houten banken en open, zodat je nog nat werd met de regen. In 1958 ben ik in het bedrijf gekomen en in 1960 zijn we getrouwd. In die begintijd ging alles gemoedelijker. Zo kon het gebeuren dat de laatste bus die om 23.00 uur uit Winterswijk moest vertrekken nog even moest wachten omdat het kaartspelletje van de chauffeur nog niet was afgelopen."

In de herinnering van de wethouder werden ook altijd pakjes meegegeven met de bus voor adressen in Dinxperlo of Winterswijk. Die werden dan daar aan de halte weer opgehaald. De voorloper van de pakketdiensten van nu. In 1994 werd de lijndienst overgedaan aan de GSM en nog later kwam het openbaar vervoer in handen van hele grote bedrijven. Schoonzoon Erik Hijink heeft een hele verzameling op de zolderkamer hangen en staan: van buskaartjes tot halteborden. In 2014 verscheen een mooi fotoboek van zijn hand over de geschiedenis van het Busbedrijf Veldhuis. De naam leeft nog voort in het reisbureau van zoon Bernie.

Rode Kruis
Wie Veldhuis zegt, zegt ook Rode Kruis. De hele familie heeft zich enorm ingezet voor deze organisatie, ook nu nog. Het begon al met de de ambulance. Die was in de jaren ’60 gestald bij de buurman, kolenhandel te Loo. Jannie Veldhuis was de ambulancezuster. Zij was dan vaak als eerste bij de uitruk, voordat de chauffeurs arriveerden. Soms ook midden in de nacht. “Mos i’j d’r effen uut” vroeg haar man dan. “Jazeker, ik ben al heen en weer naar Winterswijk geweest”, was dan het antwoord. Ook toen was het Rode Kruis aanwezig bij evenementen, met of zonder ambulance. De ambulance was ook echt eigendom van de afdeling Aalten van het Rode Kruis; later is dat allemaal groter georganiseerd. De bekendste activiteit van Jannie Veldhuis en later haar dochter waren toch wel de ontspanningsmiddagen voor bejaarden en mensen die wel een verzetje konden gebruiken. Jarenlang organiseerde zij deze middagen in sociëteit De Harmonie en later de Pol. Beiden, zowel moeder als dochter vinden het nog steeds jammer dat deze middagen gestopt zijn omdat het Rode Kruis landelijk dit heeft afgestoten. Het vrijwilligerswerk zit nog wel tussen de oren. Ondanks haar leeftijd (dames vraag je daar niet naar) helpt Jannie nog steeds met koffieschenken in het nabijgelegen Beth San verzorgingshuis.

60 jaar lid van de kegelclub
Naast het 60-jarig huwelijksfeest viert het diamanten bruidspaar dit jaar ook het 60-jarig lidmaatschap van de kegelclubs. Zij zaten beide bij verschillende clubs maar waren allebei wel bestuurlijk actief in de Federatie Aaltense Kegelclubs. Jannie Veldhuis heeft zelfs meegedaan aan de landelijke kampioenschappen en zet zich nog steeds in als coach. “Da’s gemakkelijk”, zegt ze, “je kijkt gewoon wat een ander fout doet en hoe hij dat moet verbeteren; dat hoef je zelf niet eens te kunnen.” Eind dit jaar wordt dit boek gesloten omdat de laatste kegelbaan in Aalten sluit. De echtelieden vinden dit jammer, maar zijn ook wel zo reëel om te zien dat 'de jeugd' andere spellen en sporten beoefent.

Corona
Omdat veel kinderen en kleinkinderen van het bruidspaar in de zorg werken hebben ze ook bewust heel voorzichtig aan gedaan in de afgelopen tijd: niet meer dan twee mensen op bezoek, soms buiten, 1,5 meter van elkaar. Maar wel zelf nog de boodschappen gedaan. Wat dat betreft zijn ze blij met hun verhuizing in 2017 naar hun huidige adres naast Beth San: “Je bent zo in het dorp bij de winkels, en het is hier ook levendig op straat.” Wat fijn dat ook hier mensen zijn die zo lang gezond en bij de pinken bij elkaar zijn. “We hebben altijd hard gewerkt en zijn hier heel tevreden”, aldus het bruidspaar.