Gids John ter Horst (l) en Melinda Raterink van Huls Duurzame Energie:
Gids John ter Horst (l) en Melinda Raterink van Huls Duurzame Energie: "De kans dat je verschillende soorten wild ziet is tijdens de schemering het grootst." Foto Lineke Voltman

Wild kiek’n in Winterswijk

WINTERSWIJK - Het is druk in Winterswijk. Toeristen weten de plaats in het meest oostelijke puntje van de Achterhoek goed te vinden. Naast het natuurschoon van het Nationaal Landschap en het bruisende centrum is er meer te doen in, en vooral om Winterswijk. Deze zomer maken onze correspondenten een uitje en spreken toeristen en/of organisaties over de Winterswijkse attracties en mogelijkheden. Deze week: Lineke Voltman op safari.

Door Lineke Voltman

Sinds kort hoef je niet meer naar Afrika af te reizen om op wildsafari te gaan, in de buurtschap Ratum bestaat nu de mogelijkheid om de ‘big five’ van de Achterhoek te spotten. Met een elektrische buggy rijd je zo’n tweeëneenhalf uur door de mooie omgeving van Ratum op zoek naar verschillende diersoorten.

De wild kiek’n safari is een gezamenlijk project van 100% Winterswijk, de Wildbeheer Eenheid Winterswijk en Huls Duurzame Energie. Melinda Raterink van Huls vertelt hoe deze samenwerking tot stand is gekomen: “We werden in het afgelopen voorjaar benaderd door de VVV en Wildbeheer of we onze elektrische buggy’s beschikbaar wilden stellen voor de wildsafari. We vonden het een mooi initiatief ook al omdat Ratum een prachtig buitengebied heeft met vele soorten wild. Het wild kiek’n wordt begeleid door een gids van Wildbeheer die veel kan vertellen over het gebied en zijn fauna. Elke vrijdagavond kunnen belangstellenden mee op safari. In deze tijd van het jaar starten we om 20.30 uur omdat tijdens de schemering de kans om dieren te zien het grootst is, de tijden van vertrek verschillen per periode, hoe eerder donker, hoe vroeger we vertrekken. In augustus gaan we om 20.00 rijden.”

Elke vrijdagavond safari
Melinda: “We rijden nu alleen op vrijdagavond maar als er veel belangstelling komt kunnen we ook op andere dagen gaan rijden. De drie elektrische buggy’s zijn gedeeltelijk coronaproof, tussen de voor- en achterbank zit een scherm, maar meestal zijn het toch stelletjes of gezinnen die de tocht maken.”

En dan mogen we als eersten op safari gaan met Melinda en gids John ter Horst. De buggy staat klaar en na op advies van de gids nog een extra jas aangetrokken te hebben (het waait behoorlijk en de buggy is open) starten we de tocht door Ratum. Ter Horst vertelt wat we allemaal zouden kunnen zien onderweg: “Het gaat voornamelijk om de reeën, er zijn er heel veel in Winterswijk, we hebben hier een van de grootste reewildpopulaties van Nederland maar we zien ook veel hazen, konijnen en af en toe een wild zwijn en heel soms een edelhert.”

‘Fiepen’
Na een halfuurtje rijden, waarbij we de omgeving afspeuren, zien we inderdaad aan de bosrand in de verte een reegeit met haar jong en even later nog een ree, die eerst een tijdje richting buggy rent maar halverwege zich bedenkt en het bos inloopt. Bij het zien van een ree gaat de gids ‘fiepen’, met een apparaatje bootst hij het geluid van een reegeit na. “Dan komen de eventuele kalfjes soms mee en als de reegeit bronstig is laat de bok zich soms ook zien.” Onder het rijden vertelt de gids niet alleen over het wild dat in Winterswijk leeft maar hij geeft ook uitleg over het landschap, zoals over het ontstaan van de essen, de boerderijen en het coulisselandschap. Onderweg zien we ook nog enkele hazen en dan is de tocht alweer ten einde.

Bij een volledige toer door Ratum wordt volgens gids Ter Horst tweemaal een korte pauze gehouden. “Dan zijn er wat lokale hapjes als een stukje schapenkaas, reeworst en een drankje.”

De wild kiek’n safari is te boeken bij de VVV in Winterswijk. De kosten zijn 25 euro voor volwassenen en 17,50 euro voor jongeren tot en met 14 jaar. Men wordt aangeraden enigszins camouflerende kleding aan te trekken (dus geen felle kleuren), een warme jas mee te nemen en eventueel een verrekijker.

Op eigen gelegenheid
Naast het beschikbaar stellen van de buggy’s voor het wild kiek’n verhuurt Huls ze ook aan gezinnen. Melinda: “Omdat we de ECO-tour vanwege corona niet meer konden voortzetten verhuren we de buggy’s nu aan gezinnen die een twee uur durende tocht willen maken, ze krijgen een routebeschrijving mee en bij terugkomst staat er wat te drinken klaar. De kosten bedragen 50 euro per buggy. Reserveren bij Huls.


100procentwinterswijk.nl/vvv-winterswijk

hulsduurzameenergie.nl