Beweegdiploma's voor de kinderen uit groep 1 en 2

WINTERSWIJK - Alle kinderen uit groep 1 en 2 van de Julianschool ontvingen het beweegdiploma.

Vervolg van de voorpagina

Eline Schippers-Grevers, trainingscoördinator bij gymsportvereniging Penta, licht het belang van het diploma toe. Ondertussen is Yannick Hoornenborg, de vakleerkracht, druk in de weer met het beweegcircuit op de speelplaats van school Juliana. Als de oudste kinderen van groep 1 en alle kinderen van groep 2 het parcours goed afronden, wacht hen een diploma. Daarna zijn de jongste kinderen uit groep 1 aan de beurt.

Beweegdiploma
Eline: “We bieden dit programma nu al een aantal jaren aan. Het gaat om de jongste kinderen van het basisonderwijs. Het Nijntje Beweegdiploma biedt de kinderen veel speelplezier. Er worden in een schooljaar zo’n twintig lessen gehouden. In de regel altijd in een sportzaal. Daar heb je veel mogelijkheden, maar vanwege de coronacrisis zijn de binnensport accommodaties enige tijd gesloten geweest. Vandaar dat we zijn uit geweken naar het speelplein en hier de afronding doen. In totaal nemen tien Winterswijkse basisscholen het diploma af.” Het diploma en de voorwaarden waaraan moet worden voldaan, zijn zorgvuldig samengesteld door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNUG). Aan bod komen onder meer balanceren, rollen, huppelen, klauteren, springen, zwaaien, vangen, gooien en schoppen. Deze onderdelen komen aan bod via leuke oefeningen en spelletjes. Er wordt op verantwoorde manier bewogen met veel variatie.
Yannick, student in Arnhem aan de HAN voor Leraar Lichamelijke Opvoeding: “Je ziet gewoon dat kinderen steeds meer binnen zitten, tv kijken en gamen. Zelfs het hardlopen wordt soms al moeilijk voor hen. De motoriek gaat steeds moeizamer. Daarom is het goed dat dit programma er is.”

Vakleerkrachten
Samen met Monique Wieskamp benadert Eline de scholen. Penta levert namelijk voor alle basisschoolgroepen vakleerkrachten lichamelijke opvoeding. Er wordt besproken wat men graag wil op het gebied van bewegingsonderwijs en Penta probeert dan te zorgen voor koppeling aan een goede vakleerkracht. Eline: “We hebben zo’n 1300 leden, maar we willen ook de kinderen bereiken die niet naar een sport gaan. Dat hoeft natuurlijk niet alleen bij ons te zijn. Voetballen, hockey, tennissen, zwemmen, alles is goed, als de kinderen maar bewegen.” Jolanda te Winkel, directeur van Juliana is zeer tevreden over de samenwerking met Penta. “Ik werk hier nu zo’n vijf jaar en weet niet beter dan dat we altijd al samenwerken met elkaar. Door de coronacrisis was het wel even spannend of we het aantal lessen zouden halen. Pas toen alle kinderen weer hele dagen naar school gingen, hebben we op het schoolplein de gymnastieklessen weer opgestart, want we kunnen nog niet naar de gymzaal. Maar dit is ook een prima alternatief.” Omdat Yannick het volgend schooljaar weer zelf ‘in de schoolbanken zit’, is Penta op zoek naar een vakleerkracht bewegingsonderwijs die op tien basisscholen het bewegingsonderwijs verzorgt. Meer informatie staat op de website.


www.pentawinterswijk.nl